V pohádce měl Werich tři dcery. V reálném životě s manželkou Zdeňkou jen jednu, ale potíže s ní by vydaly za několik dětí. A bohužel se na nich podepsal hlavně sám herec. A to už od dětství. „Otec ji někdy bral s sebou, jel do nějaké neznámé ulice, nechal Janu v autě samotnou a zmizel v nějakém neznámém domě. Musela na něj dlouho čekat, nudila se, byla jí zima a třásla se chladem,“ píše se v hercově biografii nazvané Jak to všechno bylo, pane Werichu?

Jak rostla, problémů přibývalo. Táta od ní odháněl i její nápadníky. „Nesnesl ani vteřinu, aby středem pozornosti, hlavně jeho dcery, byl někdo jiný než on sám,“ tvrdil jeden z bývalých kolegů Jany Werichové Jiří Sehnal. Vdala se až po třicítce. Manželství s hercem Jiřím Kvapilem, ve kterém se narodila dcera Zdenka, zkrachovalo a v Janě se naplno rozjela její závislost na alkoholu.

Na psychicky labilní Janě se ale podepsala i její matka Zdeňka Werichová, která se sama léčila na psychiatrické klinice. Prý dávala své dceři najevo, jak ji nesnáší. Dokonce se měla přiznat i k tomu, že ji nechtěla. A z její strany zdědila Jana zřejmě i sklony k pití. Otec Zdeňky byl totiž alkoholik, který se oběsil.

Přestože to mezi Janou a Werichem celý život jiskřilo, rozuměla si s ním víc než s matkou. A to i přesto, že se netajil tím, že má radši vnučku Zdenku, které se říkalo Fanča, než ji. „Miluju Fanču a všechno, co dělám, od dýchání po vydělávání peněz, je kvůli ní. A pak teprve kvůli Janě,“ měl se nechat slyšet Werich. I přesto se o něj Jana v pozdním věku starala jako profesionální ošetřovatelka. Kvůli otci se rozhodla i pro protialkoholní léčbu. Dostal to jako dárek k 75. narozeninám.

Jenže v Bohnicích Janě při sérii vyšetření našli zhoubný nádor v pokročilém stadiu. „Nebýt toho, mohla se tenkrát z alkoholismu snad dostat. Ale potom už jen pila víc a víc kvůli strašným bolestem,“ přiznal Karel Koliš, který u Werichových koncem 70. let vypomáhal v domácnosti.

Alkohol v Janě prý probouzel agresivitu, kterou si vybíjela na Werichovi. Koliš byl prý dokonce svědkem toho, jak úplně opilá honila svého otce se sekerou v ruce před jejich chatou ve Velharticích. Werich se před ní musel dokonce ukrýt, než se uklidnila. Otce nakonec přežila jen o sedm měsíců. Zabila ji rakovina děložního čípku.

VIDEO: Syn Jana Wericha (†75) Jiří Petrášek: Jsem odložené dítě! Lidé mi závidí vilu!

Video
Video se připravuje ...

Syn Jana Wericha (†75) Jiří Petrášek: Jsem odložené dítě! Lidé mi závidí vilu! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Fotogalerie
23 fotografií