Stalo se tak v roce 1982, bylo mu dvaačtyřicet, svět mu ležel u nohou. A rozhodně si nepřál vozit peníze na opuštěná odpočívadla a nechávat se sledovat tajnými. Ještě dnes z toho mrazí, když si v odtajněných spisech přečteme, kolik lidí bylo zapojeno do akce, jak velký arsenál i vozový park vyslali agenti do terénu. Případ měla v režii Státní bezpečnost (StB) a rozjela tehdy akci jako z filmu: vrtulníky, 30 agentů, deset aut, radary, detailní kamufláž. Možná to byla ale past na Slavíka...

Nicméně postupně: Karlu Gottovi do Československé televize přišel dopis s obálkou nadepsanou: »Zpěvák Soudruh Karel Gott«. Pisatel, který se podepsal jako Charta 82, byl údajně rozezlen Gottovým projevem na akci známé jako Anticharta z roku 1977 v pražském Divadle hudby. Vyčetl mu »kladný postoj k tomuto zřízení « a požadoval 3 miliony korun. Jinak ho zavraždí!

Instrukce k předání peněz měl nalézt za plechovou cedulí na parkovišti u silnice z Prahy do Kolína. Gott i jeho sídlo na pražské Bertramce byli ihned pod permanentním dohledem estébáků. A stejně tak i zmíněné odpočívadlo. Dostala ho na starost už týden před tím, než si měl zpěvák instrukce vyzvednout, třicetičlenná jednotka tajných.

Střídali se v maringotce zapřažené za náklaďákem Praga V3S. Kamufláž byla dokonalá: Vůz měl demontovanou přední nápravu, aby nebudil podezření, že tam tak dlouho stojí. I výbava estébáků byla na tehdejší dobu luxusní: dva vrtulníky startující z nedalekého kolínského letiště a snímající v pravidelných intervalech parkoviště, dvě soupravy pro videozáznam, přístroj na noční vidění, přijímač radarového signálu včetně radarové nástrahy a výkonná vysílací stanice. Radar měl monitorovat případný pohyb u hromádky kamení, kam měly být instrukce pro Slavíka uloženy. Spis pak uvádí i »běžné vybavení do akce«, což obnášelo desítku osobních aut, pistole a kasry.

Akce Slavík trvala od rána 17. dubna do 21:45 hodin 23. dubna. V tento vyděrači určený den si Gott přijel modrým golfem na odpočívadlo pro instrukce v doprovodu posílené sledovací skupiny. Nic se nenašlo. Zpěváka policisté sledovali i při zpáteční cestě a pod titulkem »zachytávání Slavíka« si zapsali, že doma přesedl do BMW, v Berouně natankoval, podepsal obsluze plakát s fotografií a po půlnoci přejel v Rozvadově hranice.

Výsledkem sedmidenního snažení je štos spisů s detailními záznamy řidičů, kteří se na parkovišti náhodou zastavili. Většinou aby dali vyčurat své synky. Přesto dostali číhající agenti odměnu. Osud má smysl pro humor – velel jim jakýsi Vacátko...

VIDEO: Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu

Video
Video se připravuje ...

Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu Karel Gott Agency

Napsali si to sami?

Rozsáhlá a drahá akce bez jakéhokoli výsledku má dvě vysvětlení: Buď ji komunističtí tajní zinscenovali, aby se dostali do blízkosti Karla Gotta. Chtěli tak zjistit, s kým se stýká, např. z »prostředí tehdejších veksláků«. Zároveň mu napíchli telefon bez jakéhokoli utajování. Druhou možností je, že dopis Gottovi vyrobila tehdejší kontrarozvědka a StB jí skočila »na špek«.

Z dopisu vyděračů

…Nejméně týden před 23. dubnem t. r. vyzvednete 3 000 000 Kčs v pětisetkorunových bankovkách a připravíte je do igelitového sáčku průhledného. Předání se uskuteční dne 23. dubna 1982 večer na místě, které Vám bude dodatečně sděleno. Peníze předáte osobně i za cenu, že odložíte případné turné do zahraničí. Směrnice: Vyjedete dne 23. dubna 1982 ve 20 hod. z Prahy silnicí E-15. Před Kolínem (asi 3–4 km) po pravé straně je odpočívadlo...

VIDEO: Producent František Janeček: Gott byl celoživotní zpochybňovač!

Video
Video se připravuje ...

Producent František Janeček: Gott byl celoživotní zpochybňovač! Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
134 fotografií