A rodina nezastírá, že se jí ulevilo. „Romane, dnes zemřel můj děda Karel Fiala alias Limonádový Joe. Samozřejmě na žádný covid, ale v krásných 95 letech, píšu vám to jen proto, že vám hrozně fandil a obdivoval za vaše názory a práci tak jako já...“ napsal dokonce Fialův vnuk MUDr. Romanu Šmuclerovi (51), zubaři a prezidentovi České stomatologické komory.

Schůzka synů

A se smrtí herce je smířena i celá jeho rodina, manželka, zpěvačka Věra Vlková (78), a také jejich čtyři synové. Zemřít stářím v takovém věku je přece nádherná věc. A život Limonádového Joea už opravdu ztrácel kvality. Nehýbal se a téměř už neviděl. „V neděli v poledne se sejdeme my všichni tátovy děti a dohodneme se, jak a co bude dál,“ řekl Blesku jeden z hercových synů, právník Karel Fiala. On, jeho tři bratři a jejich matka Věra "Limonádníka" pravidelně v pražské LDN v Obloukové ulici navštěvovali, jak jen jim to pandemie alespoň trošku dovolila.

Syn kominíka

Karel Fiala se narodil v roce 1925 v Ostravě v rodině kominického mistra. K úspěšné herecké a pěvecké kariéře se přitom dostal náhodou. Když za okupace nemohl dokončit gymnázium, začal se věnovat otcovu řemeslu. Střechy ale krátce po válce vyměnil za Pražskou konzervatoř, talentovaného mladíka si totiž všiml profesor Ševčík z ostravské hudební školy, který ho připravil na přijímací zkoušky. V roce 1952 Fiala absolvoval v Praze státní konzervatoř a po krátkém angažmá v Národním divadle zakotvil na dlouhá léta v Hudebním divadle Karlín.

Nejdřív LDN doma

Herec ve zdravotním zařízení ležel necelý rok. Nebylo zbytí. Ještě loni slavil své 94. narozeniny doma na chalupě v Českém Švýcarsku. „Všechno jsme mu tady přizpůsobili, protože ho za žádnou cenu nechceme dát do LDN. Je to tak tři čtvrtě roku, co nám přestal chodit úplně. Je naprosto nepohyblivý. Má tu svůj vlastní pokoj s polohovací postelí. Na jednom křesle s kolečky ho dopravujeme na zahradu, na druhém na toaletu, kterou jsme mu museli i s koupelnou speciálně přestavět. Není to žádná legrace,“ řekl Blesku tehdy Fialův syn, muzikálový herec a podnikatel Honza Fiala (53). Stáří ale bylo neúprosné a za pár měsíců už herec potřeboval nepřetržitou zdravotní péči…

Fotogalerie
20 fotografií