Nekonečně dlouhé čtyři roky se Martin Štěpánek potýkal se zákeřnou chorobou. Vyzrát na ni se mu bohužel nepodařilo. Chemoterapie vše jen zhoršovaly, aspoň podle toho, jak to herec cítil. Bylo mu po nich totiž neskutečně zle, a tak jejich podstupování postupem času začal odmítat. Štěpánkova manželka herečka Jaroslava Tvrzníková potvrdila, že jejímu muži lékaři nejprve odstranili nádor v oblasti krku. Na operační stůl pak ale musel ještě i podruhé. To mu odebrali jednu z ledvin.

A právě po této operaci začaly Štěpánkovy problémy s dolní polovinou těla. Těžko se mu chodilo a neobešel se bez pomoci a podpory berlí. Bolesti prý zasáhly prostřednictvím nervů hercovy kyčle a nakonec už byly pro Štěpánka zkrátka nesnesitelné. „Martin mě do svých potíží příliš nezatahoval, nesvěřoval se. A já ho nechtěla svou lítostí oslabovat. Jeho to ale trápilo silně. Byl bez pohybu, nemohl toho už mnoho dělat. Ani věci, na které se obvykle moc těšil,“ svěřila tehdy Jaroslava Tvrzníková MF Dnes.

VIDEO: Štěpánek promluvil o těžké operaci: Léto jsem strávil po nemocnicích!

Video
Video se připravuje ...

Štěpánek promluvil o těžké operaci: Léto jsem strávil po nemocnicích! David Turek

Poslední rozloučení s Martinem Štěpánkem se odehrálo ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze 24. září 2010, tedy osm dní po jeho sebevraždě. Samozřejmě nechyběli jeho nejbližší – manželka, i sestra Jana  a bratr Petr Štěpánek. Sourozenci byli tragickou událostí natolik otřeseni, že kategoricky odmítli sdílet svůj žal s ostatními smutečními hosty. Během pohřbu proběhl i obřad řádu Svobodných zednářů, jehož byl Štěpánek členem.

Na naší kulturní scéně zanechal Martin Štěpánek svou nesmazatelnou stopu. Nejprve jako člen věhlasného hereckého klanu, později dokonce jako ministr kultury v letech 2006 a 2007. Měl dvě děti, syna Jana a dceru Josefinu.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

VIDEO: Herečka Zlata Adamovská: Jsem po těžké nemoci! Co jí bylo?

Video
Video se připravuje ...

Herečka Zlata Adamovská: Jsem po těžké nemoci! Co jí bylo? Blesk TV

Fotogalerie
32 fotografií