Tragický skon tanečnice Evy Horákové, která v červenci oslavila významné životní jubileum, tedy kulaté padesátiny, byl pro všechny šokem. „Selhalo jí srdce. Znenadání. Doma. Jurka byl u toho,“ tvrdí její umělečtí spolupracovníci.

„Má to kluk ale nesnadný vstup do života. Držím mu všechno, co mám. Vždyť je to jedno z našich ‚portálových dětí‘,“ napsala na sociální síť další kolegyně, která se jen těžko může smířit s Eviným odchodem. Naznačila tím, že syn Jurko trávil s maminkou v divadle od malička hodně času - vždyť i jeho tatínek je součástí divadelní rodiny.

Synka přitom půvabná tmavovláska počala v poměrně vysokém věku – před čtyřicítkou. „Mít dítě jsem si vždycky přála, ale Jurášek vyloženě plánovaný nebyl. Když jsem otěhotněla, věk mi dělal starost spíš kvůli práci, nebyla jsem si jistá, jestli se ještě vrátím k tancování,“ nechala se slyšet Horáková v roce 2011 v rozhovoru pro webový portál maminka.cz.

Svému povolání, které pro ni bylo zároveň i obrovským koníčkem, se věnovala i v jiném stavu. „Tančila jsem do začátku 4. měsíce. Tělo si řekne samo, člověk by se tím neměl stresovat předem. Běžný režim a představení jsem měla do čtvrtého měsíce, potom jsem postupně zvolnila, přestala jsem trénovat, ale vedla dál zkoušky a pracovala jako šéf souboru až do osmého. Potom jsem teprve nastoupila na mateřskou,“ líčila. Porod byl náročný – ostatně jak už to u sportovkyň bývá. Kvůli příliš pevným břišním svalům, které je někdy nemožné uvolnit, přišel její syn na svět císařským řezem. A už půl roku po jeho narození se znovu pustila do tanečních tréninků.

VIDEO: Poslední rozloučení se Skopečkem (†94): Poloprázdná síň, dramatický proslov Macháčkové a láhev whiskey pod rakví! 

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozloučení se Skopečkem (†94): Poloprázdná síň, dramatický proslov Macháčkové a láhev whiskey pod rakví! Aleš Brunclík

Nelitovala však, že se stala maminkou až tak pozdě. „V mládí má člověk jiné priority, zúročit studium, vybudovat kariéru, něčeho dosáhnout. Já měla opravdu hodně práce a asi bych se dítěti nemohla věnovat tolik, abych nepromeškala nějaké šance. Na druhou stranu bych mohla zůstat déle na mateřské, nebyl by takový problém se vrátit. Teď mám pocit, že jsem měla naplněný taneční život, už mě to nikam nežene, můžu si všechny chvíle s malým užít a nebát se, že by mi něco jiného uteklo,“ libovala si Horáková. Bohužel osud krutě zaúřadoval a ona si se svým synkem už neužije jeho dospívání a nepůjde mu ani na svatbu...

V jednom ze svých docela posledních interview, které dala portálu Taneční aktuality při příležitosti svých narozenin, ovšem sama řekla, že je se svým životem, takovým, jaký byl a jaký je, spokojená. „Nějak si ten věk neuvědomuji, necítím se na něj, a ani jsem nechtěla nijak slavit. Třeba ve třiceti jsem si myslela, že se blíží konec kariéry, ale naopak musím říct, že co desetiletí, tím to bylo krásnější a krásnější. Život je opravdu krásný v každém věku, já si vůbec nestěžuju. Syna jsem sice měla až ve čtyřiceti, ale předtím jsem si zase opravdu nádherně zatančila. Pokud vůbec bilancuji, tak si prostě říkám, že jsem si to užila a ničeho nelituju. Měla jsem štěstí na choreografy i taneční partnery a jsem vděčná, že u tance, který miluji odmalička, stále jsem.“

VIDEO: Poslední potlesk pro Nesvadbu (†95): Takhle se loučili s uměleckou legendou 

Video
Video se připravuje ...

Poslední potlesk pro Nesvadbu (†95): Takhle se loučili s uměleckou legendou Aleš Brunclík

Fotogalerie
6 fotografií