Lidem, kteří vysedávají v okolí metronomu, se v posledních dnech naskytla kromě vyhlídky na Prahu dost neobvyklá podívaná. Od minulé soboty se tu zabydleli technici, kteří připravují světla a zvuk, nebo se tu občas mihnou herci v pestrobarevných kostýmech, kteří dostávají od režisérky nebo choreografky poslední instrukce. Finišují tu totiž přípravy na čtvrteční představení „Rusalka na Stalinovi“.

Klasickou operu sem přivedl spolek mladých umělců Run OpeRun, který sám sebe charakterizuje jako „neziskový spolek nadšených mladých umělců, kteří se rozhodli dělat operu trošku jinak“. Jeho ředitelkou je mladá režisérka Veronika Loulová (25), od které podle jejích slov vzešel prvotní impuls k tomu vyvést operu z divadel do netradičního prostředí. 

Otevření žánru 

Čím se tedy od klasických provedení odlišuje? Rusalka na Stalinovi by podle režisérky Loulové mohla oslovit ty, kteří by na operu rádi zašli, ale možná váhají nad tím jít do divadla. Tady si mohou operu v podstatě tak trochu „vyzkoušet“. Oproti třeba Národnímu divadlu tu mohou diváci během slavných árií klidně pít pivo z kelímku. „Je to jiné tím, že se to nabízí široké veřejnosti, protože je to zadarmo. Je to otevření tohoto žánru pro lidi, kteří by si na něj normálně netroufli,“ říká režisérka. 

Takto vypadá příprava opery pod metronomem na Letné.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Určitým způsoben přívětivější může pro řadu lidí být tato verze Rusalky i díky tomu, že je podstatně kratší než klasické provedení. Pod metronom se totiž nevejde sbor nebo celý orchestr, musí si tak vystačit jen s klavírním doprovodem a některé instrumentální části se vypustily. Představení tedy oproti běžným dvou a půl hodinám bude  podle režisérky trvat zhruba hodinu a 40 minut. 

Místo kulis animace

Celá inscenace si také vystačí i s minimem rekvizit, představení pracuje hodně se světly a projekcemi. Místo kulis budou za herci běžet různé animace. Oproti běžným například koncertním provedením opery se také více soustředí i na děj a vizuální stránku. Na závěr také organizátoři slibují velkolepé finále. Detaily si však nechávají pro sebe. 

Práce na tom, aby se celý projekt zrealizoval, začala už před rokem. Nejprve se musí sehnat peníze pomocí grantů a pak se začne s produkcí. Letos byla situace složitější kvůli koronavirové epidemii a nějakou chvíli se nevědělo, zda se vůbec bude hrát. Spolek měl ale výhodu v tom, že Rusalku takto netradičně neprováděl poprvé. Přede dvěma lety se hrála venku na festivalu Povaleč.

Ani na Letné není Run OpeRun poprvé, v roce 2016 tu hrál Mozartovu Kouzelnou flétnu. Tehdy přišlo přes 2 tisíce diváků. Letos už na facebooku projevilo zájem o představení přes 2700 lidí, i proto organizátoři doporučují divákům vzít si roušku a dodržovat rozestupy. 

Fotogalerie
23 fotografií