Lišící se v rámci kultury a kontinentu. To vše navíc podpořeno médii, která se nesmyslně zabývají proporcemi tuzemských celebrit a veřejně známých osobností. Nebo jejich případnou proměnou. Primárně se to podle mého názoru týká především žen, jelikož opravdu nepamatuji, kdy naposledy se veřejně řešilo, že by herec či zpěvák přibral, nebo snad neměl tak sexy tělo jako dřív.

Tento přístup vychází ze stereotypizace ženských a mužských rolí ve společnosti, které jsou v Čechách až překvapivě hluboce vžité. Jakkoliv se jako země v srdci Evropy vyvíjíme, ještě stále tu panují zastaralá očekávání, že žena má být především krásná, sexy, a nejlépe hubená. Štíhlost je západní společností aktuálně zcela privilegována. Pro většinu veřejnosti jde totiž o potvrzení toho, že o sebe člověk pečuje, je fit, úspěšný a k tomu finančně zabezpečený, protože má kapitál na to, aby jedl kvalitně, zdravě a sportoval.

Právě nastavení společnosti, podle mého názoru, zcela nahrává body shamingu (diskriminace odlišných tělesných typů), který se objevuje jak v časopisech, tak na sociálních sítích. Možná ho už ani nevnímáte, především proto, že je naprostou součástí módních policií, komentářů pod fotkou nebo článků o hubnutí.

Zažité konvence jsou navíc podporovány veřejným prostorem, kde je rozhodující číslo na váze, míry i absurdní kritika stárnutí. A jak je pro Čechy typické, většina kritik ženského těla se bagatelizuje a prezentuje jako nepochopený vtip nebo pouhé škádlení. O absenci citu většiny útočících na vhodnost a správnost vyjádření se ani nemusíme bavit. Ani o tom, že ve většině případů maskují vlastní nedostatečné sebevědomí nebo mindrák.

Přitom nesmíme zapomínat, že je každé ženské tělo jiné. Odlišně ukládá tuk, odlišně ho odbourává. Nelze říct, že jen jeden typ postavy nebo číslo na váze je správné. Každé tělo si zaslouží respekt a přijetí, ačkoliv se vlivem času a okolností mění. Což platí nejen pro ženy, ale i pro muže.

A jak jsou na tom slavné ženy s body shamingem?

Zpěvačka Billie Eilish se proslavila nejen zpěvem, ale i nošením beztvarých over size outfitů, které popírají linie jejího těla. Jejím záměrem je to, aby byla hodnocena za svojí hudební tvorbu, ne za svojí postavu. To že má její počin smysl, se potvrdilo ve chvíli, když postovala z dovolené fotku v plavkách na svém instagramu. Sklidila totiž vlnu kritiky a hejtů na své křivky i rozhodnutí pustit fotku ven.

Ani české a slovenské ženy to nemají s nároky veřejnosti na postavu úplně jednoduché.

Podle komentářů pod mými články jsem si všimla, že mnozí vytýkají ženské křivky například slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové anebo herečce Jitce Čvančarové. Jejich slovanská postava (myšleno v tom nejlepším smyslu) bývá častým terčem nepochopitelné šikany ze stran módních kritiků, médií i fanoušků. Módní policie je tu ovšem pouze od toho, aby hodnotila vhodnost zvoleného outfitu na danou akci, střih róby, materiál a styl. Zcela za hranicí je dle mého hodnotit tělo jako takové, stigmatizovat ho, či zesměšňovat. Takové hodnocení totiž nepřísluší nikomu.

Ale ani celebrity se nebojí využít útoků na cizí vzhled. Například Patricie Pagáčová, kterou před dvěma lety natolik rozlítilo negativní hodnocení outfitu i postavy od mé předchůdkyně Františky, že neváhala a sama agresivně zaútočila na její vzhled. Na sociální síť se tehdy velmi hanlivě vyjádřila o její postavě, věku i vizáži. Ačkoliv s Patricií soucítím jako s obětí dlouholeté šikany stran jejího těla a váhy, považuji podobnou odplatu za dost nešťastnou. Už z toho důvodu, že se jednalo o osobní útok s úmyslem ublížit. Což by se dalo považovat za opak toho, jak o ní psala Františka. Která se vyjádřila bez osobních urážek.

Stejnou zbraň svého času používala i brněnská hvězdička aktuálně bojující v kauze prodeje roušek Nela Slováková. Ženy, jež jí konkurenčně ohrožovaly byznys nebo se nelibě vyjádřily o její osobě v komentáři, dostaly prostor v jejím instastories, kde se u jejich fotek hanlivě vyjadřovala k jejich postavám a vzhledu.

Vedle šlápla i známá herečka Diane Krugerová, která na své narozeniny postovala fotku nahého muže s nadváhou, jako vtipnou narážku na to, jak se cítí po snědení narozeninového dortu. Její přešlap sdílela i zahraniční média jako příklad body shamingu od slavné celebrity.

Fotogalerie
21 fotografií