Na jedné straně panuje ve společnosti strach z nového typu koronaviru, na druhé obavy z ekonomického dopadu vládních opatření. Co vás osobně trápí víc?

„Určitě ekonomický dopad, obávám se, že bude mnohem víc obětí než na nový typ koronaviru. Neumím si ani představit, jak velká nezaměstnanost bude a jak bude vypadat ekonomická situace na celém světě. Ale já určitě nejsem ten, který by měl hodnotit či vymýšlet, co a jak.“

Ačkoliv nechcete situaci hodnotit, některá opatření se vás přímo dotýkají. Souhlasíte tedy s rozhodnutím vlády zavřít restaurace, nebo myslíte, že je to přehnané?

„Nemám veškeré informace, nejsem odborník a snažím se věřit odpovědným lidem v tom, že vědí, co dělají. Já mohu říct jen svůj názor a ten je, že pokud vláda zavře restaurace kvůli pandemii, pak je třeba toto rozhodnutí respektovat a čekat. Ovšem otevření restaurací až k 25. květnu a mezi posledními je pro mě opravdu zarážející až šokující. Celý ten rozvolňovací scénář příliš nechápu, jelikož otevřít např. fitness centra dříve než restaurace mi přijde trochu zvláštní.“

Spousta majitelů restaurací propustila svůj personál, vy prý stále ne. Hodláte tento stav udržet i nadále, nebo to bude muset nastat i u vás?

„Plán byl do půlky května. To byl pro nás deadline, kdy utáhneme celou restauraci s personálem tak, jak je. Musíme si nyní sednout a říct si, co dál. Samozřejmě se budeme snažit, abychom se propouštění zcela vyhnuli.“

Vyplácíte i přes nulové zisky zaměstnancům stále 100 % mzdy? A sám sobě?

„Sám sobě si nevyplácím nic od začátku fungování restaurace, tudíž moje příjmy ve směru k restauraci U Matěje se nikterak nezměnily. Zaměstnanci od nás mají 100 % platu, ale je třeba si uvědomit, že mzda v gastro provozu, jako je ten náš, se skládá z pevného základu a ze spropitného. To tvoří i desítky procent z celkového příjmu zaměstnanců, a to nyní samozřejmě není.“

Jaká panuje atmosféra mezi personálem?

„Je mnoho lidí, kteří žijí z měsíce na měsíc. Říká se, že v Praze si žijeme v bublině a nemáme ponětí o tom, co se děje okolo, ale tak to úplně není. I zde je mnoho těch, kteří nemají finanční polštáře. V gastronomii je to stejné jako u ostatních profesí, někdo je spořivější, jiný nikoliv. Myslím, že atmosféra je odpovídající situaci – nikdo moc neví, co bude, až se restaurace otevře. Doufám, že se hosté nebudou bát.“

Prohlásil jste, že kritickým bodem budou pro restauraci U Matěje cca tři měsíce od uzavření a pak se rozhodne, co dál. Aktuální stav je, že se bude moci otevřít až 25. května. Pokud by se datum posouvalo, máte už nějaké varianty, jak to řešit?

„Zatím nemáme, musíme si nyní sednout a řešit, co dál. Konečně jsme se dozvěděli nějaký vládní plán, dle kterého se nyní budeme řídit a tvarovat naše plány. Budeme se připravovat na plné otevření restaurace i na to částečné, kdy mají 11. května začít fungovat zahrádky. A tu my máme naštěstí krásnou, tudíž budeme mít omezenou nabídku několika jednoduchých pokrmů k pivu.“

Jaké jsou doposud vaše ztráty?

„Každý měsíc je to kolem