I když smrt Vyčítala byla náhlá a poměrně nečekaná, bylo nutné rychle zareagovat. Hned v neděli večer tak na Žižkov, kde muzikant s manželkou Věrou (78) vlastnili byt, přijela záchranka, kterou zavolala přítelkyně Petra. Lékaři už ale nic nezmohli, stejně tak i policie. Ta následně přivolala koronera.

Muzikantovy ostatky byly posléze odvezeny pohřební službou. V ulici zasahovaly ale i policejní vozy, což přitáhlo pozornost místních a vzbudilo pozdvižení. Zesnulý byl přece jen hvězdou country a sousedé ho jistě pravidelně vídali v okolí. Jistě se řada z nich ptala, co se asi stalo. 

„Vážení přátelé, se zármutkem Vám oznamujeme, že dnes odešel na poslední vandr do věčného kraje modré trávy zakládající člen skupiny Greenhorns Honza Vyčítal. Suchou stezku, Honzo, a slunce nad hlavou,“ objevilo se ostatně již na facebooku v oznámení členů Greenhorns ohledně náhlého odchodu svého spoluhráče a velkého kamaráda.

Kromě nich a přítelkyně Petry, která ho ostatně i našla mrtvého, nyní truchlí i jeho rodina - zůstal po něm bratr a také manželka, s níž už nežil (žil s přítelkyní Petrou). Děti sice neměli, ale jelikož se nerozvedli, před zákonem byli bráni jako manželé. Starosti s pohřbem i bytem, který vlastnili napůl, tak padnou pravděpodobně hlavně na ni.

Honza trpěl v posledních letech revmatickými potížemi a kvůli tomu nemohl hrát na kytaru, tak jen zpíval a moderoval. Nemohl se věnovat už ani malování, což ho dříve velmi bavilo. To vše se na něm velmi podepsalo a poslední měsíce se kreslíř, humorista a muzikant v soukromí hodně trápil.

Jak přiznal v časopisu Týden, přestalo ho bavit žít a čím dál častěji na něj padal splín. „Dřív jsem se docela bavil. Kompenzoval jsem to třeba tím, že jsem vyrážel častějc do hospody a tam se toho v nějakým kruhu bavičů zbavil. Teď už to tak nedělám, protože lidi kolem mě časem popadali. A navíc už mě to tolik nebaví. Ani pivo, ani lidi,“ prohlásil před časem pochmurně. Co bylo ale příčinou jeho smrti, zatím není jasné.

Fotogalerie
35 fotografií