Fischerová podlehla rakovině den po Štědrém dnu, 25. prosince loňského roku. Zanechala po sobě postiženého syna Kryštofa.

Osobností na pohřeb dorazila celá řada. "Přicházím se vzpomínkami na Táňu Fischerovou jako na skvělou herečku a osobnost. Naposledy jsme se viděli v Činoherním klubu na výročí představení S úsměvem idiota. Byla už pohublá, ale drželi jsme jí stále palce," uvedl při příchodu někdejší prezidentský kandidát Jiří Drahoš. "Byla to pro mě nezapomenutelná osobnost," dodal.

Vlastimil Harapes s Táňou hrál v Žižkovském divadle. "Naposledy jsem ji viděl a byla úplně průsvitná. Říkal jsem jí, že musí trochu jíst, a ona mi řekla, že má rakovinu," přiznal herec. "Jako kolegyně byla úžasná. Když ale kandidovala na prezidentku, moc se mi to nelíbilo," řekl.

VIDEO: Vlastimil Harapes: Co se mu nelíbilo na zesnulé Táně Fischerové (†72)?

Video
Video se připravuje ...

Vlastimil Harapes: Co se mu nelíbilo na zesnulé Táně Fischerové (†72)? Aleš Brunclík

Bývalý prezident Herecké asociace Jiří Hromada naopak o nemoci Fischerové nevěděl. "Chtěl bych ji ale ocenit za to, jak pomáhala menšinám," uvedl. Jeho nástupce Ondřej Kepka zase zalitoval, že se s kolegyní nestihl před smrtí sejít. "Trochu se stydím. Měl jsem vysoko na seznamu úkolů pro rok 2020 napsáno, že se s ní chci sejít. Ale bohužel, stalo se, co se stalo. Netušil jsem, že je na tom tak špatně," povzdychl si.

VIDEO: Ondřej Kepka na pohřbu Fischerové (†72): Stydím se, nestihli jsme se rozloučit

Video
Video se připravuje ...

Ondřej Kepka na pohřbu Fischerové (†72): Stydím se, nestihli jsme se rozloučit Aleš Brunclík

Nemohla chybět samozřejmě Dagmar Havlová, bývalá první dáma, která přišla s velkou kyticí. Fischerová byla paní Dagmar za svědka na svatbě právě s Václavem Havlem v roce 1997. "Už jsem se k její smrti vyjádřila na svém facebooku, zde by to nebylo vhodné," odmítala rozhovory. "Odcházejí lidé, kteří by tady s námi ještě měli být," smutnila ale režisérka Olga Sommerová.

Zpěvačka Marta Kubišová dorazila krátce před začátkem také, ale sotva popadala dech. "Promiňte, je mi strašně špatně, nemohu mluvit," sípala, poslední rozloučení si ale ujít nechat nechtěla.

S úderem 11. hodiny se otevřela brána velké síně krematoria a hosté zcela zaplnili smuteční síň. Pod katafalkem s bílou rakví stála řada věnců - od prezidenta ČR Miloše Zemana, od obou komor parlamentu, od Českého rozhlasu, Divadla na Vinohradech či Českého helsinského výboru. Na místě byl i smyčcový kvartet, který obřad doprovodil nereprodukovanou hudbou.

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb herečky a aktivistky Táni Fischerové (†72)

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb herečky a aktivistky Táni Fischerové (†72) Aleš Brunclík

Na položení květiny pod snímek Fischerové se stála dlouhá fronta, takže se začátkem samotného obřadu se čekalo dvacet minut. "Nejvíce jsem si jí vážila za její přístup k synovi. Snažila se ho mít co nejvíce u sebe. Nebylo to s ním vždy jednoduché. Říkala mi, že se od něj učí pokoře," svěřila v projevu právě její kamarádka Věra Roubalová. "Jsem ráda, že se Táňa s Kryštofem mohla v hospicu v Čerčanech naposledy rozloučit," dodala. Na pohřbu však Kryštof pochopitelně nebyl.

"Milovaná Táňo," začal svůj proslov její velký přítel Jan Kačer. "Byla jsi plachá, nejistá...," vzpomínal na její začátky v Činoherním klubu a na proměnu, jakou jako herečka udělala. "Několik dní před... jsi mi zavolala. Hláskem tenkým, ale pevným," zakončil proslov vzpomínkou na poslední hovor. "Jsme tady s tebou a všichni tě milujeme."

Obřad zakončila píseň z představení S úsměvem idiota právě v podání Táni a Jana Vodňanského, během níž se naposledy zatáhla opona.

Fischerová se narodila v Praze, jejím otcem byl divadelní režisér Jan Fišer, který byl za války vězněn v Terezíně a Osvětimi. Fischerová studovala herectví na Janáčkově akademii múzických umění, školu ale nedokončila. Během své herecké kariéry působila v Činoherním klubu, ze kterého ale musela v roce 1973 odejít. Čtyři roky odehrála v Divadle Jiřího Wolkera, odkud odešla po narození syna Kryštofa. Musela se vyrovnat s jeho postižením a profesi přizpůsobit rodině. Stálé angažmá už nevzala. Hostovala v různých divadlech a měla štěstí. Dělala s Evaldem Schormem třeba v Černém mnichovi nebo ve Vivisekci, pracovala s Janem Kačerem.

Filmy točila s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem nebo Karlem Kachyňou. Na filmovém plátně se poprvé objevila pod režijním vedením Vladimíra Čecha v československém dramatu Kohout plaší smrt v roce 1961. Hrála také například ve filmech Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roce 1989 se objevila například v seriálu Konec velkých prázdnin (1994).

 

V roce 2002 byla jako nezávislá na kandidátce Unie svobody-DEU zvolena do Poslanecké sněmovny a do roku 2006 působila ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu či stálé komisi pro kontrolu činnosti BIS. V roce 2006 kandidovala na Praze 2 do Senátu, postoupila do druhého kola. I další pokus o návrat do Sněmovny byl neúspěšný.

V posledních letech si lidé herečku Táňu Fischerovou spojovali především s její charitativní činností. Byla také vyhledávanou recitátorkou a moderátorkou nejen charitativních akcí. Koncem března 2013 se stala předsedkyní Českého helsinského výboru a byla ve vedení Národní rady osob se zdravotním postižením, členkou organizace Amnesty International nebo správní rady Nadace Vize 97. S Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderovali televizní Adventní koncerty.

Fotogalerie
114 fotografií