Fanoušci tak mohou už dnes od osmé hodiny ranní zapálit svíčku a položit květinu na hřbitově na Malvazinkách. Do elegantního hrobu a na vskutku důstojném místě Ivana Gottová (43) podle informací Blesku urnu se Slavíkovými ostatky uložila včera večer.

Jen pár minut před tím byl totiž pracný hrob dokončen. Poslední místo Slavíkova odpočinku nebylo totiž vůbec záležitostí chvilky. „Paní Gottová na jeho přípravě velmi intenzivně pracovala a na celkovém konceptu spolupracovala s akademickým architektem Jiřím Deýlem a inženýrem Pavlem Štruncem,“ sdělila Blesku mluvčí Gottových Aneta Stolzová (37).

Přístupné všem

Slavík si přál odpočívat na hřbitově Malvazinky, nebylo ale vůbec samozřejmostí, že se jeho přání podaří v tak krátké době, ani ne tří měsíců po jeho smrti, splnit. Jak sdělila Stolzová, nešlo jen o samotný hrob, ale především o místo dobře přístupné všem zpěvákovým příznivcům. Tak, jak si to Slavík ještě před svou smrtí přál. A takové místo se hledalo opravdu těžko. „Největší důraz se kladl na to, aby místo posledního odpočinku odpovídalo co nejvíc představě pana Karla Gotta a symbolizovalo důstojnou památku. A samozřejmě také, aby bylo přívětivé a přístupné pro ty, kdo si budou chtít i na tomto místě na pana Karla Gotta vzpomenout,“ potvrzuje Stolzová.

Zjara rozkvete

Zdá se ale, že Karlově Ivaně se hrob skutečně podařil, líp to už ani nešlo. Je důstojný, elegantní, a přitom jednoduchý, a v tom je největší jeho síla. Je celý ze žuly, vertikální část ze žuly Nero Assoluto (absolutní černá) a horizontální pak z Black Impaly (černá antilopa). Gottův portrét je klasická rytina, Slavíkův podpis vyzdobil plátkovým zlatem. Nic víc. Kolem dokola jsou vysázeny už vzrostlé tisy a obří rododendrony, které zjara pokvetou a budou dělat radost nejen Karlovi, ale všem návštěvníkům hřbitova. Po straně roste krásný stříbrný smrček, který nese vánoční výzdobu. Mezi bílými hvězdičkami a anděly jsou rozesety také foukané ozdoby, ale ne jen tak obyčejné. Jsou mezi nimi i speciální, s osobním nápisem. Modrá, se jménem Karel, a barevná s nápisem Nejlepší tatínek. 

A prostranství pro svíčky a květiny od fanoušků je velké. Vždyť kvůli nim byla k pietnímu místu ještě speciálně vydlážděna přístupová cesta. Karel je tam nahoře určitě spokojen!

Hned v sobotu ráno Ivana zveřejnila prohlášení, v němž fanoušky pozvala k návštěvě místa Gottova posledního odpočinku a připojila také mapku, jak se k něm nejsnadněji dostat. Najdete ji zde >>

A sotva se brány hřbitova v sobotu ráno otevřely, začali ke Gottovu hrobu proudit první návštěvníci, kteří zapalují svíčky a krátkou chvílí věnují svému milovanému zpěvákovi vzpomínku. 

Proč právě tam? Třeba kvůli Roklovi!

Kdykoliv se Karel vracel z cest, domů na Bertramku jezdil kolem malvazinského hřbitova. „A tady bych chtěl jednou spočinout, abych to měl domů co by kamenem dohodil a oni zase blízko ke mně,“ říkával. Své přání sdělil i manželce Ivaně, ostatně jako všechno, co se má stát, až tu jednou nebude. A »poslední vůle« mu byly ve všem splněny. Je dost možné, že na Malvazinky chtěl i proto, že tady leží jeho dvorní klavírista a ohromný kamarád Rudolf Rokl (†55). Vedle něj tam pak spočinuli např. spisovatelé Jakub Arbes (†73) a Ondřej Sekora (†67) či Egon Bondy (†77), filozof Ladislav Klíma (†49), herci Ferenc Futurista (†55) a Miloš Nedbal (†76), divadelní režisér Petr Lébl (†34), muzikant Mejla Hlavsa (†49) nebo legenda fotbalové Slavie František Veselý (†65).

VIDEO: Gott v dokumentu o Svobodovi: Největší hit zvládl za 20 minut!

Video
Video se připravuje ...

Gott v dokumentu o Svobodovi: Největší hit zvládl za 20 minut! Bohemia Motion Pictures

Fotogalerie
111 fotografií