Byla to výjimečná žena. Svou hudbou dokázala rozdávat radost a milost. Je kruté, že mohla být jen tak krátce s námi. Nemůžeme za to ale nikoho vinit,“ uvedl při smuteční řeči farář, který kvůli smutečnímu obřadu přijel až z Čech.


Zpěvačku a houslistku znal viditelně osobně. „Šestkrát za námi přijela do Trutnova a nevyhýbala se ani hospodám, které patřily do tzv. čtvrté cenové skupiny. Vždy, jakmile začala hrát, dokázala lidi upoutat, stmelovat je,“ dodal kněz.
Video
Video se připravuje ...

Davy lidí se rozloučily v sobotu s houslistkou Jitkou Šuranskou (†41) v Babicích. . Hynek Zdeněk, blesk.cz

Čestnou stráž u rakve držely členky Ženského sboru z Kudlovic. Tklivé písně hrála Cimbálová muzika Stanislava Gabriela. S oběma tělesy Šuranská velmi úzce spolupracovala. Pohřbena byla do rodinné hrobky v Babicích. Lidé se pak s ní loučili ještě na mimořádném koncertu, který se konal vzápětí v tamním kulturním domě. „Jitka by si to tak zcela určitě přála,“ zdůraznil farář.


Rodačka z Kudlovic se na housle naučila hrát na ZUŠ Uherské Hradiště. Následně vystudovala konzervatoř v Brně. Od roku 2014 vystupovala Jitka Šuranská v Trio, spolupracovala s Ženským sborem z Kudlovic a byla členkou zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů. Je trojnásobnou držitelkou ceny Anděl (2005, 2013 a 2016). Zemřela na rakovinu 28. října 2019.

Fotogalerie
22 fotografií