Ladislav Štaidl se svým orchestrem doprovázel  slavného zpěváka Karla Gotta od roku 1965 do roku 1987, od dob, co se dali dohromady během působení v Divadle Semafor. Po skoro 23 letech ale Štaidl z funkce šéfa kapely odešel. Přestal pro Gotta a další kolegy skládat písničky (a že byl skutečným hitmakerem, co stojí za songy Kávu si osladím, Odnauč se říkat ne, Dám dělovou ránu, Jsou dny kdy svítá o něco dřív, anebo Mží ti do vlasů), a upnul se na jednu jedinou věc.

Písně pro Ivetu

„Láďa se v roce 1986 zamiloval do Ivety Bartošové a kvůli ní ukončil své působení v orchestru. Naplno jí propadl, skládal pro ni písničky a vše se točilo jenom kolem ní. A to Karel velmi těžce rozdýchával, byl to přece jen egoista,“ vzpomínal před lety jeden z bývalých členů Štaidlova orchestru. „Karel se najednou cítil odstrčený a absolutně prázdný! Byli s Láďou vynikající tandem a vše se rázem rozplynulo jako pára nad hrncem. Nikdo se nedivil, že spolu několik let pořádně nemluvili,“ dodal.

A nic o tom nechtěla prozradit ani bývalá sólistka a sboristka Orchestru Ladislava Štaidla, nyní výkonná ředitelka divadla RockOpera Praha Pavla Forest (58). „Slyšela jsem o tom, ale nechci k tomu cokoli říkat, nezlobte se,“ řekla Blesku.

VIDEO: LESK! Artur volal otci pomoc, Štaidl bojuje s covidem! A Olga prozradila, kdo platil Waldův hrob

Video
Video se připravuje ...

Artur volal otci pomoc, Štaidl bojuje s covidem! A Olga prozradila, kdo platil Waldův hrob Blesk

Chladná padesátka

První krok ke zlepšení vztahu udělal sám Slavík, když Štaidla v létě roku 1989 pozval na oslavu svých padesátin v pražské Lucerně. „A on přišel, což Karla potěšilo. Jenže si do něj nezapomněl přímo před kamerami rýpnout,“ vzpomíná zdroj na třicet let starou kauzu. „Bourám sály svou písní, což bych teď měl upřesnit, nebourám je sám, už dlouhá léta mě v tom pomáhá tahle demoliční četa, kterou třiadvacet let řídil Ladislav Štaidl. Láďo, vítám tě na mém koncertě,“ sešel podle záznamu z televize Gott z jeviště a s bývalým kapelníkem si po dlouhé době potřásl pravicí. „Seš tu sám? Jo...“ prohlásil pak Slavík do mikrofonu a díval se vedle Štaidla.

Tím ho podle zjištění Blesku znovu naštval. Muzikant si totiž záměrně nesedl v hledišti vedle Ivety, aby nedal tehdejšímu socialistickému Československu důkaz o tom, že je manželce Aně (74) nevěrný s tehdy 23letou začínající hvězdičkou. „Televize tuhle pasáž nevystřihla a odvysílala. A to Láďu strašně rozzlobilo,“ dodává zdroj z bývalé Štaidlovy kapely, kterou v té době už řídil Pavel Větrovec (71).

Podtrženo, sečteno: Karel a Láďa se od té doby pravidelně vídali na společenských akcích, jízlivost mezi nimi ale byla cítit stále. A další války, o kterých informujeme níže, byly teprve v zárodcích...

Profesní rozchod s Gottem v roce 2007, tedy 20 let poté, co k němu došlo, pro Pátek LN mimochodem vykreslil sám Štaidl dost odlišně: „Dřív nebo později by mě Karel sám odhodil jako přítěž, které se klesající balon musí zbavit, nechce-li ztroskotat. Karlovi jsem mohl být nebezpečný tím, že by ho kvůli mně bojkotovali v médiích. Nebyl jsem hrbatej, byl jsem docela hezkej kluk. A uměli jsme vydělávat velký peníze. Zkrátka jsem vzbuzoval obrovskou závist...“

VIDEO: Sebevražda v domě Ladislava Štaidla! Na výročí smrti Ivety Bartošové! 

Další spor? Zatracený dopis!

Gott podruhé ranil svého souputníka před více než deseti lety. Tehdy čelil dotazu Blesku, jestli si myslí, že dopis Gustávu Husákovi (†78) z cvičné emigrace v roce 1971 napsal některý z bratrů Štaidlových. „Vyloučit to nemohu...“ odpověděl tehdy Gott. To se ovšem Štaidla smrtelně dotklo a se zpěvákem několik dnů nemluvil!

Karel mu proto přes Blesk poslal tuto zprávu: „Láďo, moc mě to mrzí. Známe se celé čtvrt století, za které jsme mnoho dobrého udělali a prožili, a to si myslím, že nás váže na celý život. Bylo by mi hodně líto, kdybych měl o tvé přátelství přijít kvůli nešťastně zvolené odpovědi. Chtěl jsem jen říct, že nemohu stoprocentně zaručit, žes to nepsal. Stejně tak, jako já nemohu stoprocentně říct, že já to nepodepsal. Připadá mi jen nelogické, že bychom prosili Husáka o návrat, když jsme odešli kvůli nám všem známým důvodům.“

Čas růží? Je to karaoke!

Před třemi lety se pak Štaidl naštval kvůli Gottovi potřetí, již naposledy. Ne tedy přímo na zpěváka, ale na projekt s ním spojený. Nelíbil se mu totiž muzikál Čas růží poskládaný ze zpěvákových hitů, mezi nimiž je i sedm z jeho pera. Podle informací se byl skladatel podívat na zkoušce a od té doby litoval, že podepsal smlouvu a svolil, aby jeho písně v muzikálu zazněly. Dílo Sagvana Tofiho (56) a spol. dle něj připomínalo víc karaoke než muzikál.

VIDEO: Karel Gott: Co pronesl na premiéře svého muzikálu? A čím překvapil nakonec?

Video
Video se připravuje ...

Karel Gott: Co pronesl na premiéře svého muzikálu? A čím překvapil nakonec? Maila Vašíček

Když Karel Gott 1. října 2019 zesnul, Štaidl se na jeho pohřbu neobjevil. Chyběl jak v Žofíně, kam se mu chodili klanět nejenom fanoušci, ale i kolegové z umělecké branže, tak i na zádušní mši v Katedále sv. Víta na Pražském hradě.

Mnohé by jistě napadlo, že tomu tak bylo kvůli jejich dlouholeté řevnivosti, sám skladatel to ale vysvětloval docela jinak: „Jsem natolik zdrcen Karlovým odchodem, že jsem nikde nechtěl mluvit, ani se ukazovat. Vyrovnávám se s tím po svém. Všechny nabídky na rozhovory jsem odmítl, na nic se necítím,“ svěřil skladatel za týden Blesku s tím, že se kvůli skonu dávného kamaráda cítí jako v „permanentní mlze“.

Fotogalerie
36 fotografií