Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Karel Gott (†80) a jeho sporný vztah k pohřbům: Nejdřív je miloval, pak se jich bál!

/
  • Karel Gott a pohřby
    Karel Gott a pohřby (M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv)
    12. října 2019 ● 05:01

    Zatímco jako malý smuteční obřady miloval a bezelstně se těšil na každý pohřeb jakéhokoli plzeňského občana, v dospělosti je Karel Gott (†80) z duše nenáviděl a chodil na ně jen ve zcela výjimečných případech. Proč?

    V dětství měl skutečně zvláštní zálibu v pohřbech. „Vždycky jsem strašně toužil utěšovat pozůstalé. Když se dlouho žádný pohřeb nekonal, našel jsem si přejetou kočku nebo zmrzlou vránu a vystrojil jsem jí slavnou poslední cestu. Rodiče i strýc si tehdy mysleli, že jsem nenormální,“ vzpomínal Karel. Smuteční obřady si dokonce i maloval!

    Když ale dospěl, měl najednou funusů dost. Působily na něj depresivně a hodně si vybíral, koho ze svých přátel doprovodí na poslední cestě. Výjimku udělal, aspoň dle dostupných informací, pouze šestkrát.

  • 1.

    JIŘÍ ŠTAIDL (†30) - 1973

    Pláč po boku »Trumpové«

    Zpráva, že jeho dvorní textař měl při cestě do Jevan smrtelnou autonehodu, Slavíka ochromila. Nejenže mu Jiří napsal 99 textů, z nichž víc než polovina se stala hity, oba dva pánové měli k sobě i velmi blízko lidsky. Stejný názor na věci i stejný humor, a to bylo pro Karla dost podstatné. Se ztrátou svého největšího kamaráda se nemohl vůbec smířit a vědomí, že by mu měl jít na pohřeb, mu připadalo děsivé. Přesto se vzmužil.

    Na poslední rozloučení do Velké obřadní síně ve Strašnicích dokonce vezl tehdejší Štaidlovu přítelkyni, modelku a lyžařku Ivanu Zelníčkovou (70), později manželku amerického miliardáře Donalda Trumpa (73), dnešního prezidenta USA. Oba dva se usadili před rakev do první řady a od začátku až do konce si utírali uplakané oči kapesníky. „Jirkovou tragickou smrtí jsem ztratil nejen vynikajícího textaře, ale především přítele, který mne znal snad líp než táta s mámou,“ prohlásil Slavík. A dodal: „Jirka se zabil záhy na to, co mi napsal Konec ptačích árií. To byla předzvěst té tragédie. On to cítil a ptal se – kdy já budu mít Konec ptačích árií?“

    Jiří Štaidl zemřel v pouhých třiceti letech.
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

    Karel Gott na pohřbu Jiřího Štaidla
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

     

  • 2.

    RUDOLF ROKL (†55) - 1997

     

    Osudný první říjen

    Osud si krutě pohrál. Karel odešel do hudebního nebe 1. října, přesně v den, kdy se před 22 lety loučil na pohřbu s nejbližším kolegou a přítelem. S legendárním klavíristou byl už v roce 1967 na proslulém turné v Las Vegas. Před odletem se Rudlovi narodil syn Patrik (52) a Karel se zcela samozřejmě stal jeho kmotrem. Převzal tak podle tradice za chlapce odpovědnost, kdyby se s jeho tátou náhodou něco stalo.

    A byl to právě Gott, kdo si všiml, že jeho pianista dlouhodobě nějak divně chraptí, a trval na tom, že musí k lékaři. Profesor Karel Bláha tehdy zjistil, že muzikant má v krku rakovinu, dlaždicový karcinom. Nebylo zbytí, musel rychle na operaci. Ruda bojoval statečně několik let, po druhé operaci dokonce přišel o hlas, ale rakovina byla, bohužel, silnější. Přes všechny snahy a modlitby zemřel 23. září 1997 profesoru Pafkovi, který o něj pečoval, v náručí. Neplakala jen zoufalá rodina. „Odešlo i kus mě,“ řekl Gott zdrceně Blesku při obřadu ve strašnickém krematoriu. Seděl v první řadě spolu s rodinou, k níž ostatně vždy patřil.

     

    Rudolf Rokl
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

     

     

  • 3.

    STELLA ZÁZVORKOVÁ (†83) - 2005

     

    Poprosil Slavici Bílou, ať mu pěje na pohřbu

    Slavík patřil mezi velké oblíbence Stelly Zázvorkové. A herečka si v posledních letech ještě oblíbila Lucii Bílou (53). Když tedy slavila 83. narozeniny a tito dva ji současně políbili na tvář a pogratulovali jí, byla v sedmém nebi. A když měsíc nato umřela, oba Slavíky bodlo u srdce. V den pohřbu byl ale Karel stále ve Varšavě kvůli Evropskému turné hvězd a nevěděl, zda stihne včas dorazit. „To by mě mrzelo,“ přiznal Blesku tehdy Gott. „Budu se snažit přiletět včas. Raději jsem už dopředu ale objednal kytici. Řekl jsem, že musí být ta nejhezčí,“ poznamenal.

    Nakonec do strašnického krematoria přichvátal. Nesedl si jako ostatní celebrity, ale celou dobu stál u zdi. A když z kůru Slavice s chlapeckým dětským sborem Boni Pueri spustila Pie Jesu, vydatně jí dole pomáhal. A potom se Bílé se šibalským úsměvem zeptal: „Lucie, že mi jednou z kůru také zazpíváte? To bych byl vážně rád.“ A tohle přání mu bude zítra ve svatovítské katedrále vyplněno.

     

    Měsíc před smrtí oslavila Stella Zázvorková 83. narozeniny ve společnosti Bílé a Gotta.
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

    Věnec od Karla na pohřbu Stelly Zázvorkové
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

     

  • 4.

    KAREL SVOBODA (†68) - 2007

    Přes slzy neviděl...

    Tragická smrt dalšího dvorního hitmakera ho zastihla v Německu, kde byl s představitelem Vinnetoua Pierrem Bricem (†86), největší hvězdou obřího turné čítajícího 47 koncertů.

    Zprávu o sebevraždě kamaráda, který pro něho napsal přes 80 hitů, dostal v hotelu, volal mu ji Svobodův syn Petr (39). Gott zůstal jako opařený. Hned do svého programu zařadil blok Svobodových písní a publiku je začal zpívat na jeho počest a vysvětloval, že mu odešel největší kamarád.

    Přestože měl denně nabitý program a den před pohřbem byl 600 kilometrů od našich hranic, musel se vrátit. Vydal se sám autem na otočku do Prahy. Šlapal na plyn, co se dalo, na Bertramce vyzvedl partnerku Ivanu (43) – tenkrát pořád ještě jen přítelkyni – a do strašnického krematoria dorazil těsně před obřadem. Prodíral se hned davem k rakvi, a když byl u ní, z reproduktorů zrovna zněla písnička Žít, kterou mu skladatel napsal. To už Slavík pro slzy neviděl a svému kamarádovi vysekl tu nejhlubší poklonu téměř až k zemi. Později se svěřil, že písničku Žít s textem Karla Šípa (74) by také jednou měl rád na svém posledním rozloučení.

    Karel Svoboda
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

    Smrt Karla Svobody Gotta naprosto zdrtila.
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

  • 5.

    WALDEMAR MATUŠKA (†76) - 2009

     

    Věnec žlutých růží

    Karel svému souputníkovi a velkému rivalovi promluvil nad rakví při pohřbu na Žofíně. Dojetím se mu chvěl hlas. Vyprovodil kolegu písní Když jsem já byl tenkrát kluk. Byla to Gottova nejoblíbenější písnička, slova napsal Jirka Štaidl. Slavík seděl s manželkou Ivanou a tehdejším prezidentem Václavem Klausem (78) v první řadě jako nejbližší příbuzní.

    Gott nechal Matuškovi zhotovit obří věnec ze žlutých růží, o nichž Walda zpíval v hitu Růže z Texasu. Na stuze bylo stručně a výstižně napsáno S obdivem. Jejich vztah nenarušila ani Waldova emigrace v roce 1986. Byli pořád v kontaktu, přes moře si volali a psali. 

     

    Waldemar Matuška
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

    Karel Gott smrt kamarádů oplakal.
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

    Pohřeb Waldemara Matušky
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

     

  • 6.

    KAREL ŠTĚDRÝ (†80) - 2017

     

    Společné soboty marodů

    Nemoci zpěváka a celoživotního přítele Slavíka drtily. Byl při něm, když zápasil s rakovinou tlustého střeva a pak i prostaty, držel mu palce při náročné operaci srdce po kolapsu a s velkými obavami přijal informaci o tom, že udeřil alzheimer. To už Gott sám bojoval s rakovinou. A byl to naopak Štědrý, kdo ho podporoval při chemoterapiích. Sám jich prodělal šedesát! Dokud mohl, stále příteli dodával síly.

    „Měli jsme takovou tradici, že jsme se v sobotu navštěvovali, nebo si alespoň zatelefonovali. Odešel jeden z mých nejbližších. Skvělý kolega a rodinný přítel, se kterým jsem prožil podstatnou část svého života,“ prohlásil Gott po obřadu ve Strašnicích. „Jeho smrt je pro mne velmi bolestná,“ napsal po přítelově smrti 7. listopadu 2017 na sociální síť zlomený Slavík. Jezdili spolu s manželkami na dovolené, na pobyty v lázních, scházeli se doma, Gott si od zapáleného sběratele Štědrého půjčoval filmy.

    Karel Štědrý
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

    Karel Gott s Helenou Vondráčkovou na pohřbu kamaráda Karla Štědrého
    Autor: M. Hykl, D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek/ archiv

     

    Kniha Navždy božský je v prodeji za 99 Kč.
    Autor: Blesk

    Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

    VIDEO: Nejsmutnější návrat domů: Dominika Gottová se přiletěla rozloučit s tátou! 

    Video
    Video se připravuje ...

    Nejsmutnější návrat domů: Dominika Gottová se přiletěla rozloučit s tátou! Aleš Brunclík

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 12

sestra: Na fotce je hned v prvni rade, lepsi dukaz snad nejde.

(05. 11. 2019 15:21)

sestra: ?? a ted prosim cesky.

(05. 11. 2019 12:49)

sestra: U Matuska a Svobody je fotka ze stejneho pohrbu, nekde udelali soudrzi chybu.

(05. 11. 2019 12:46)

nemocna: Proč by měl takový skvělý zpěvák KG jít na pohřeb Špinarce? nebyla jeho kamarádka ani oblíbená mezi zpěváky co uznával Gott, nedivím se taková malá, tlustá a uječená to nebyl zpěv ale ječení

(25. 10. 2019 16:48)

mckartny: Protože ona kdysi urazila Karla Svobodu nebyli přátele jen kolegove...oni ji kdysi řekli že musí do Prahy a zahodit ten ostravský akcent a ona odpověděla jako sprosta alkoholicka z Ostravy měla ten jejich mindraku Prazaci jsou hnuj ..

(12. 10. 2019 21:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy