Nádherná míšenka s africkými geny v krvi Venuše Samešová (64) působila v socialistické Praze doslova jako zjevení, a stala se tak ozdobou Muchových večírků, kam chodili disidenti, Havlem počínaje, ale také fotografové, malíři, spisovatelé, zpěváci a herci, jako Pavel Landovský, Karel Gott, Ladislav Štaidl, Felix Slováček, Ondřej Soukup, Petr Hapka, František Ringo Čech, Miloš Kopecký, ale i třeba Jitka Zelenková. Prostě všichni. A Venuši znal naprosto každý, navíc právě u Muchy v bytě s ní pořídil nádherné akty proslulý fotograf Taras Kuščynskyj (†51).

Potom se ale Venuše odstěhovala do Německa. „Do Německa jsem odešla za Ulim, otcem mého syna Davida. Aby můj syn mohl být se svým tatínkem, s nímž jsem prožila románek při předchozí návštěvě Berlína. Jenže se ukázal jako zbabělec, otočil se ke mně i k synovi zády, a já se ocitla bez prostředků,“ vzpomíná Venuše, která si tak začala vydělávat v nevěstinci.

A tam jednoho dne vstoupil muž, jehož tvář byla všem známá. „Je tu ten zpěvák, co zpívá Biene Maja,“ neslo se okamžitě podnikem a každá z dam chtěla být »jeho«. Gott si ale vybral právě exotickou Venuši a ani ve snu ho nenapadlo, že je to ta krásná Venuše od Muchy.

Nepoznal ji. „Ne, měla jsem naštěstí paruku. Když si mě, zřejmě kvůli tomu, že jsem měla nejdelší nohy, mezi ostatními slečnami vybral a leželi jsme v posteli, přemýšlela jsem, jestli mu nemám říct, že jsem ta pražská Venuše, o níž možná slyšel. Ale bylo to s ním tak pěkné, že jsem radši neřekla nic. Při pohledu na jeho skvělou tělesnou kondici jsem si to rychle rozmyslela. Jeho magické zjevení, jako by spadl přímo z nebe, mě po všech otravných rodinných tragédiích přivedlo do skvělé nálady,“ popisuje Venuše ve své knize.

Zároveň přiznává, že toto setkání s Gottem jí otevřelo oči a ona nejstaršího povolání na světě nechala. „Vlastně mi to setkání s ním hodně pomohlo! V tom bordelu jsem si totiž přece jen občas zoufala: Kam až jsem to klesla?! Ale když se tam objevil i Gott, najednou jsem si říkala: Když do takových míst chodí i Karel, tak asi nejsem tak špatná. Přestala jsem mít pocit oběti. Díky němu jsem pak získala chuť toho nechat a začít zase žít normální život,“ říká doslova Venuše, která dnes pracuje v Německu jako ošetřovatelka.

Venuše Samešová se narodila českému otci a matce, která byla napůl Afričankou (její otec pocházel ze státu Togo). Otec se živil jako ošetřovatel a krotitel zvířat v cirkuse, zatímco matka ovládající čtyři světové jazyky byla v domácnosti. Až krátce před důchodovým věkem si našla práci průvodkyně, ve které se, než se u ní rozvinula demence, plně realizovala. Venuše začala »se životem « brzy a tvrdě. V patnácti se stala milenkou o dvě desítky let staršího muže, výtvarníka Vratislava Hlavatého, který ji ovládal, využíval a s nímž absolvovala různé »trasy« po normalizační Praze, z níž ta nejpověstnější směřovala do domu spisovatele Jiřího Muchy na Hradčanském náměstí.

Hlavatý ji také postupně seznamoval s dalšími osobnostmi, které se měly o mnoho let později stát legendami. Mnohdy až zpětně Venuše zjišťovala, s kým měla tu čest. Že například chalupa, kde trávila víkend, patřila disidentovi Václavu Havlovi, a extrovertní muž, který jí tam chtěl dělat masáž, byl herec Pavel Landovský.

Film Pražské orgie, jehož scénář napsala Pavlásková podle novely amerického spisovatele Philipa Rotha (†88), do českých kin vstoupí 10. října. Jeho příběh se odehrává v Praze v polovině 70. let, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman, aby odvezl rukopis povídek napsaných v jazyce jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty. Roth vycházel při psaní novely Pražské orgie z vlastních zážitků, když v 70. letech jezdil do Prahy. Spisovatele Nathana Zuckermana, často využívané alter ego Philipa Rotha, hraje kanadský herec Jonas Chernick. Jinak ve filmu hrají Pavel Kříž, Klára Issová, Jiří Havelka, Miroslav Táborský, Martin Stránský, Jan Hrušínský nebo Petr Vondráček. Viktor Dvořák a Jakub Wehrenberger se objeví v rolích známých českých spisovatelů-disidentů, inspirovaných Václavem Havlem a Ludvíkem Vaculíkem.

VIDEO: Pražské orgie mají český trailer: Čeští herci namluvili sami sebe

Video
Video se připravuje ...

Pražské orgie mají český trailer: Čeští herci namluvili sami sebe Bioscop

Fotogalerie
41 fotografií