Smutnou zprávu o odchodu režiséra Schmidta, který natáčel snímky široké škály žánrů, od sci-fi přes dokument až po pohádku, oznámila jeho rodina prostřednictvím České televize. Bližší informace ani příčina smrti nejsou známy. Poslední rozloučení se bude podle jeho syna konat ve čtvrtek 3. října ve strašnickém krematoriu v Praze.

Schmidt se jako pomocný režisér podílel i na filmu Amadeus, který natočil jeho spolužák Miloš Forman (†86), který zemřel loni v dubnu. Studoval totiž režii na FAMU v ročníku Otakara Vávry (†100) a jeho spolužáky byly hvězdy české nové vlny - kromě zmíněného Formana i Věra Chytilová (†85), Evald Schorm (†56) či Jiří Menzel (81). První snímky Schmidt natočil v 60. letech, například postapokalyptické sci-fi Konec srpna v hotelu Ozon.

V 70. letech pak stál za trilogií historických filmů z období pravěku podle knih Eduarda Štorcha - Volání rodu, Osada Havranů a Na veliké řece. Hlavní roli v nich ztvárnil Jiří Bartoška (72). Režíroval také film s ikonickým hrdinou českých detektivek, kapitánem Exnerem v podání Jiřího Kodeta (†67), Smrt talentovaného ševce.

V závěru své kariéry režíroval třeba i pohádku, a to Jak si zasloužit princeznu s hudbou Ivana Hlase (65). V polovině 90. let chtěl ještě natočit dobrodružný snímek Situace vlka podle povídky Jacka Londona. Film ale nebyl nikdy dokončen. Na začátku nového tisíciletí stál za seriálem Stříbrná paruka s Borisem Rösnerem (†55) o životě kočovných herců na sklonku 19. století.
Fotogalerie
14 fotografií