Před téměř šesti lety se módní guru Blanka Matragi rozhodla zakoupit pozemek včetně vily v památkové zóně na Ořechovce, a od počátku se netajila svými megalomanskými plány vybudovat zde epesní palác, jenž se stane „unikátní stavbou třetího tisíciletí“, jak sama návrhářka prohlašovala. Budova by pak po její smrti měla sloužit lidem. Památkáři tehdy nesouhlasili s moderní budovou uprostřed nejstarší pražské vilové čtvrti, než se však rozhořel soudní spor, jako božím zásahem spadl na vilu urostlý smrk.

Místo rekonstrukce firma Blanky Matragi srovnala stavbu se zemí, aniž by jakkoliv doložila, že pád stromu byl pro vilu fatální. Tento krok byl vyhodnocen jako nelegální, a z toho důvodu Matragi dostala od radnice tři pokuty ve výši 150 000 korun. Tu sice magistrát nakonec zrušil, „případ Matragi“ se však vrátil k dalšímu projednávání. Sousedé a občanské spolky v okolí proti moderně v idylické krajině Ořechovky zuřivě brojili, a souhlasilo s nimi i Ministerstvo kultury ČR, které plány módní ikony označilo za nepřípustné.

Po několika dalších přezkumných řízeních a po opakovaném nesouhlasu komise ministerstva kultury vzal vlastník pozemku, tedy společnost Matragi Design s.r.o., žádost o výstavbu moderní vily 1. srpna zpět, jak upozornil web praha6ztracitvar.cz. Metropole se tedy unikátního pomníku návrhářky, která obléká celebrity a šlechtice po celém světě, nedočká. A to je pro Matragi jistě obrovskou ránou. „Já bych tady za nemalé peníze postavila středisko designu, chci jej s mou tvorbou, archivem, odkázat státu, protože nemám potomky,“ prohlašovala totiž ještě na podzim loňského roku, kdy doufala, že jí soudy nakonec vyjdou vstříc.

V kauze vily Matragi jde tedy tak trochu o Pyrrhovo vítězství. Navrhovaná urbanistická moderna, která by se stala kulturním přínosem pro Česko, ve zdejším prostředí sice nakonec nevyroste, ale původní vila je také nenávratně pryč…

VIDEO: Blanka Matragi v roce 2015: Po smrti svou vilu odkážu národu!

Video
Video se připravuje ...

Blanka Matragi bojuje za svou vilu: Po smrti ji odkážu národu! Tomáš Polák, Milan Kovář, Jan Jedlička

Fotogalerie
60 fotografií