Kdo by si nepamatoval herce Jaroslava Duška jako cholerického Sašu z Pelíšků, anebo jako ustrašeného komunistu Mílu z Pupenda? Jen těžko si lze představit, že člověk, který hraje většinou egomaniaky závislé na konzumním způsobu života, je ve skutečnosti úplně jiný. Podle svých vlastních slov byl vychováván velice svobodomyslně a láskyplně, a věří tomu, že život jako takový, i když má leccos předurčené geny, se dá ovlivnit a především změnit například meditacemi. A také porodem…

„Položil jsem si otázku, nakolik ovlivní váš život, kdo se vás po narození první dotkne. Jestli maminka, nebo personál nemocnice. A ukazuje se, že tento první dotek je velice podstatný. Od něj se odvíjí, co je vám vtištěno,“ prohlásil Dušek v rozhovoru pro magazín Dnes. Přiznává, že je velkým zastáncem domácích porodů. Tento držitel známé anticeny Bludný balvan, kterou mu za „dobré šamanské rady pro každý den“ udělil Český klub skeptiků Sisyfos, má totiž s touto formou porodů zkušenosti. „Dcera rodila doma a všichni na to vzpomínají v dobrém,“ zdůrazňuje.

„Když se připravovala, v nějaké literatuře se dočetla, že se mají dětem rozmasírovat zaťaté pěstičky. Následně s překvapením zjistila, že syn je zaťaté nemá. Když se na to ptala, dozvěděla se, že u dětí narozených doma to tak bývá. Není to zvláštní?“ nadhazuje Dušek. Vyvozuje z toho jediné: Že dítě, které přijde na svět jinde než v lékařském zařízení, není ve stresu a je zkrátka v pohodě. „Můj táta se narodil doma, stejně jako všichni jeho sourozenci. Problém je, že se systém nechce vzdát toho, aby se mohl dětí dotýkat první,“ myslí si herec, jenž o svých osobitých názorech již sepisuje knihu.

Fotogalerie
29 fotografií

VIDEO: Boj Evy Holubové o životní prostředí! Na záchodě nesplachuju, je jiné řešení!

Video
Video se připravuje ...

Boj Evy Holubové o životní prostředí! Na záchodě nesplachuju, je jiné řešení! Petr Macek, Jan Jedlička