Takové setkání Jaroslav Dušek nečekal. O návštěvě domorodých Maorů neměl ani tušení. Proto, když ke konci křtu zavítali do knihkupectví, kde akce probíhala, nevěřil vlastním očím.

„Já je znám mnoho let a setkání s nimi je velmi příjemnou chvilkou, navíc, když se objeví takto nečekaně, je to velmi emotivní záležitost,“ podotkl Jaroslav Dušek. Bylo mu hned jasné, že Maoři přijeli za ním. Jsou jeho velcí přátelé, které potkal na Novém Zélandu.

V šoku byl i David Švehlík. Pánové Tomas Grapl a Eru Haimona z domorodné skupiny Whakaari Rotorua totiž přišli v tradičních kožešinách, s bojovně pomalovanými obličeji a s oštěpy v ruce. Pro hosty předvedli tradiční maorský tanec Haka, který se stal celosvětově známým díky novozélandskému ragbyovému týmu.

Když se pak Maoři s Duškem a Švehlíkem loučili, pánové vzájemně přitiskli čela k sobě a několik vteřin tak zůstali. To je typický maorský pozdrav na rozloučenou.

Takto se s Maory před pár lety loučil i zlatý slavík Karel Gott, kterého skupina Whakaari Rotorua navštívila u něj doma na Bertramce. Aby Gott zapadl, nechal si po jejich vzoru také pomalovat obličej.

Fotogalerie
34 fotografií