Chtěl mít v osobních věcech pořádek. Manželce a synovi rozdal nemovitosti za spoustu milionů. Domek se zahradou v Klánovicích přepsal Zdeněk v lednu 2016 na manželku Alenu (67). „Je o šestnáct let mladší a stejně se o něj nejvíc stará,“ prohlásil tehdy velkoryse Srstka, který v pondělí ráno zemřel v Nemocnici Na Bulovce.

Jeho tatínek, profesí řezník a obchodník duší i tělem, prozíravě koupil na počátku 60. let několik parcel jak v Klánovicích, tak v Kyjích. V Klánovicích postavil na jedné chatičku a nasadil tam slepice a králíky. Pozemky pak rovným dílem rozdělil mezi syny – Zdeňka a Františka.

Po roce 1989 byl nakonec herec šťastný jako blecha, že boudu v obci blízko Prahy má. Rodilý Pražák bydlel v době sametové revoluce na Letné. Jenže činžák dostal zpět v restituci italský majitel a ten Srstku v 90. letech vypakoval bez náhrady.

„Argumentoval právě tím naším pozemkem a chatičkou v Klánovicích,“ postěžoval si tehdy Zdeněk a zadal v televizích a na Barrandově novou adresu. Stal se z něj Klánovičák. V roce 2008 si pod střechu přivedl druhou manželku Alenu.

Zbylé dva lukrativní pozemky v Klánovicích a v Kyjích dal Srstka svému jedinému synovi Jiřímu (60), studovanému právníkovi a bývalému řediteli Národního divadla. „Tady se ví, že je později prodal,“ prozradil Blesku jeden z klánovických starousedlíků. „Pořídil si za ty peníze snad nějaký domek, tady se mu stavět asi nechtělo,“ dodal.

Měl mít Karlštejn

Srstka hrál ve spoustě filmů, v řadě dalších vystupoval jako dablér či kaskadér. Však i jeho tělesné obtíže na sklonku života byly daní za to, jak sebou všude házel a mrskal. A to celé za směšné peníze. „To bylo strašný, nebrali jsme za to vůbec nic!“ vzpomínal v jednom z rozhovorů a zmiňoval, že třeba rvačky do slavné »koňské opery« Limonádový Joe natáčeli za honorář 76 Kčs!

„Kdykoli přijel kaskadér ze zahraničí a já mu spočítal, kolik jsem tu natočil filmů, tak říkal: Ty za to musíš mít koupenej tady ten Karlštejn, ne? Jenže prdlajs...“ dával vždy rád k dobru.

Zdeněk Srstka měl navíc velké srdce a nedokázal nikomu říct ne. Půjčoval peníze jen na čestné slovo, klidně i 130 tisíc bez řádného potvrzení! Sponzoroval některé mimopražské posilovny, přidával mámám na mateřské na jídlo, platil za lidi v hospodě. Penízky se tak od něj jen kutálely.

Herec a kaskadér Zdeněk Srstka (†83) během života nastřádal milionový majetek: Před smrtí všechno rozdal!

Video
Video se připravuje ...

Na návštěvě u Zdeňka Srstky. Pozemek za milion, ale domek chátrá Hana Höschlová, Petr Soukup

Fotogalerie
34 fotografií