Projekt je pro Jandáka srdeční záležitost, Preisse si vysnil. „Je pro Beneše jako stvořený. A ta podoba! Taky už dostal několik nabídek zahrát si ho, vždycky ale odmítl,“ prozradil producent. Preiss nabídku také dlouho zvažoval, neboť se už před časem rozhodl, že teď je na řadě po mnoha letech herecké práce konečně odpočinek. Nakonec ale na roli druhého československého prezidenta Beneše kývl. Přece jen to byla pro něho výzva.

 

O zradě století

Hlavní roli Emanuela Moravce (†52), muže, který prodělal těžko pochopitelný přerod z legionáře až na kolaboranta s nacismem, nakonec získal Marián Labuda (45), syn oblíbeného slovenského herce (†73). „Téma Moravec se chystalo deset let. Projekt vzniká ve dvoudílné minisérii v koprodukci s Českou televizí a pracovním názvem Emanuel Moravec – Anatomie zrady,“ říká Jandák.

Výlet do historie

Režie se ujal osvědčený tvůrce dobových příběhů Biser A. Arichtev (43), který již natočil například seriály Vyprávěj a První republika. „Historické téma je výpravné a zábavné,“ pochvaluje si Bisi. Za kamerou je Karel Fairaisl (42), který točil například Hlídače č. 47.

Prezidenta pomnichovské republiky Emila Háchu (†72) hraje Milan Kňažko (73), německý herec André Hennicke (60) ztvární K. H. Franka (†48). „Máme velké ambice. Chtěli bychom s minisérií proniknout i do zahraničí a cítíme zájem už nyní,“ přiznává na počátku natáčení Jandák. Na obrazovce ČT se snímek objeví v květnu 2020.

Odboj a pak vláda po boku Tomáše Garrigua Masaryka (†87) 

Beneš byl jedním z vůdců prvního československého odboje a zakladatelů Československé republiky. Než se stal prezidentem, působil v letech 1918 – 1935 jako ministr zahraničí.

VIDEO: Zpověď Viktora Preisse o herectví

Fotogalerie
36 fotografií