Součástí výstavy s více než 150 obrazy, kde nechybí nejen jeho filmová a komiksová tvorba, ale i olejomalby a erotické kresby, je také replika umělcova ateliéru s osobními předměty. Ty speciálně pro tuto příležitost zapůjčila Tančícímu domu, kde je expozice k vidění, rodina, tedy manželka Káji Saudka Johana a jeho dcera Berenika (43).

Návštěvník se tak ocitá přímo uprostřed Saudkova světa, u stolu, kde celá řada jeho děl skutečně vznikla, od první čárky tužkou až po hotový kus. „Tenhle nábytek je skutečně ten, který byl a po výstavě zase bude u nás doma,“ vysvětlila vdova po známém kreslíři.

„Jak vidíte, je tu i řada Kájových osobních předmětů a v tomhle křesle, v němž sedím, sedával on. Já jeho pracovnu doma zachovávám a do jeho oblíbeného křesla jsem usedla skutečně pro tentokrát výjimečně,“ vysvětlila Saudková, která se může – vzdor svému „babičkovskému“ věku – pochlubit mladicky štíhlýma sexy nohama. „Já do jeho pracovny chodím nejen uklízet, ale mám v ní pocit, že tu se mnou stále je, i když nás navždy opustil před téměř čtyřmi lety,“ dodala.

Není divu, že Saudek, který proslul svými „hanbatými“ malůvkami nebo ilustracemi použitými ve filmech Kdo chce zabít Jessii? a Čtyři vraždy stačí, drahoušku, zanechal ve svém ateliéru svou nesmazatelnou stopu: byl v něm totiž prakticky neustále.

„Kája trávil v ateliéru hodně času, protože byl nesmírně pracovitý. Bez štětců, barev nebo tužek nemohl být. Dokonce maloval i na dovolené,“ prozradila Saudková a dodala, že i řada aktivně tvořících umělců nedokázala pochopit, jak to všechno mohl stíhat…

VIDEO: Po Kájovi Saudkovi zbyl rozdělaný obraz

Video
Video se připravuje ...

Po Kájovi Saudkovi zbyl rozdělaný obraz. David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
28 fotografií