„Směl jsem jej portrétovat a párkrát i fotografovat jeho sklo. Sklo už nemám – teď ani jeho,“ začal dojemný vzkaz fotograf Jan Saudek, pro kterého byl Bořek Šípek velmi významným člověkem v životě.

„Byli jsme si blízko – jak jen dva osamělí chlapi si mohou být blízko – jestli mi rozumíte?“ pokračoval tajemně Saudek. „Byl poslední renesanční umělec – a zářil jako slunce. Proč tolik skvělých lidí odchází v předjaří?“ uvedl Saudek.

„Líbám tě, Bořku – tak jako vždycky – i když to neumím jako Ty. Šťastnou cestu. Počkej na mě, ano?“ ukončil svůj vzkaz fotograf zarmoucený smrtí blízkého přítele.

Jan Saudek nebyl jediný, který se vyjádřil ke smutné události. „Vážím si toho, že patřil do sboru mých poradců. Konzultoval jsem s ním nejen pohledy na českou kulturu, ale na život vůbec. Jeho smrt mě zasáhla o to více, že jsem měl shodou okolností právě dnes otevírat v Muzeu Jana Amose Komenského v Naardenu jeho výstavu. Společně s ním,“ svěřil se ČTK ministr kultury Daniel Herman.


Vše o boji Bořka Šípka s rakovinou čtěte ZDE>>


Ohledně smrti slavného designéra promluvil také ředitel Havlovy knihovny Michael Žantovský. „V Bořku Šípkovi ztrácí česká kultura nejenom mezinárodně známého výtvarníka, architekta a vlastně dvorního architekta Václava Havla, ale také česká kulturní obec a přátelé Václava Havla včetně Knihovny Václava Havla přítele, kamaráda a člověka, který bude strašně chybět.“

Mezi Šípkovy nejbližší patřil také „pan etiketa“ a bývalý mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček. „Byl to mimořádně vzácný člověk, velmi talentovaný, lidský. Vzpomínám na něj jako na bezvadného kamaráda a skvělého člověka, který byl vnímavý ke všem lidem kolem sebe,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Bořek Šípek se potýkal s agresivní rakovinou slinivky, které nakonec podlehl. Že je nemocný, oznámil před rokem. Léčbu podstupoval v Madridu. Umělec byl pozitivní do posledních chvil. V Praze také uspořádal vernisáž, která byla průřezem jeho kariérou. „Retrospektivní výstava by se měla dělat po smrti. Ale to snad ještě chvíli nebudu… Podle prognóz bych se měl už jen lepšit,“ doufal umělec. Nemoc, bohužel, nakonec nedokázal porazit.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Bořek Šípek (†66): V posledním rozhovoru se svěřil, že na smrt je připravený… KRISTÝNA LÉBLOVÁ, JAN BRUNCLÍK, JAROSLAV BOUDA

Fotogalerie
27 fotografií