Ačkoliv mělo představení s hity kapely Queen v Divadle Radka Brzobohatého poměrně úspěch a hrálo se i loni v létě, tedy mimo divadelní sezonu, bohužel se nyní dočkalo nečekané a neohlášené derniéry. Poslední představení proběhlo 19. března ve zcela zaplněném divadle v Jablonci nad Nisou.

„Je mi to velmi líto, a to jak za sebe, kapelu, ale i za ostatní umělce, kteří přípravě tohoto představení věnovali spoustu času a námahy a počítali, že se jim jejich snaha vrátí,“ uvedl v oficiálním vyjádření zaslaném pro Blesk představitel titulní role Michael Kluch.

O důvodech náhlého konce ovšem moc mluvit nechtěl. „Okolnosti okolo autorských práv nikdo z účinkujících ovlivnit nemůže. To je věcí produkce a ta to asi nezvládla,“ zhodnotil a dodal, že vlastně ani sám neví, co se přesně stalo. „Víme jen, že došlo ohledně nedodržení autorských práv k tomuto představení k nějakému rozporu, proto jsme asi dnes hráli naposledy.“

Podle informací Blesku problém nastal v tom, že principálka pražské scény Romana Goščíková (36) nezaplatila autorská práva skupině Queen. Držitelé práv údajně nedali ani svolení k uvedení představení. „My se něčeho, co záměrně obchází autorská práva, zúčastnit nemůžeme, a vlastně ani nechceme,“ říká Kluch, který je též frontmanem skupiny Queenie, což je jedna z celosvětově nejuznávanějších tribut kapel Queen.

Queenie vystupuje na koncertech po celém světě a ani do budoucna se o kšefty rozhodně bát nemusí. „Pro pořádání koncertů se souhlas od autorů nepotřebuje, jen pořadatel každé akce, na které hrajeme, platí autorům autorské honoráře dle daných pravidel. To jde mimo nás,“ objasnil, že pro kapelu se nic nemění.

Bohužel diváky, kteří chtěli zhlédnout příběh Freddieho na prknech, která znamenají svět, nyní čeká zklamání. Ovšem divadlo již prý připravuje novou verzi. „Scénář je koncipován tak, aby schválení držitelů práv skupiny Queen nebylo zapotřebí, ale zatím to tak nevypadá,“ přiznal představitel Mercuryho s tím, že nové verze představení se ale pravděpodobně on ani nikdo z kapely nezúčastní. Nejen proto, že písničky Queen by zůstaly, ale děj by se přestal kolem legendární kapely točit.

„Tato představení hrajeme za neúměrně nižší honorář, než máme za své koncerty, byli jsme ale na svou práci hrdí, dělali jsme to rádi a rádi bychom v tom i pokračovali. Nabídli jsme i pomoc při získávání práv, ale asi to není potřeba, co se k tomu dá říci. My se něčeho, co záměrně obchází autorská práva, zúčastnit nemůžeme, a vlastně ani nechceme,“ dodal Kluch.

VIDEO: Rozhovor s českým Freddiem Michaelem Kluchem

 

Fotogalerie
26 fotografií