I když Svoboda podstoupil v prosinci 2006 katetrizaci srdce a podle svědků ještě spřádal velké plány do budoucna, přesto 28. ledna vlastní rukou vše bez dopisu na rozloučenou uzavřel.

Podle nejbližších by ho to ale dnes stejně na světě netěšilo, i kdyby k onomu osudnému momentu nedošlo. „Je úplně jiná doba, hlavně se změnily vztahy mezi lidmi,“ říká v knize Fenomén Karel Svoboda vdova Vendula, dnes Pizingerová (47). „I když je fakt, že jak byl technicky založený, tak by ho některé věci nejspíš dost bavily,“ připouští.

A ještě dodává s ohledem na toto výročí, že Karla jí připomínají jiné okamžiky, než byl právě ten strašný 28. leden 2007...

28. ledna: Černý den historie

Konec říše

28. ledna 814 zemřel slavný dobyvatel, franský král a první středověký římský císař Karel Veliký. Po jeho smrti se začala slavná Franská říše rozpadat.

Zatčení Toufara

28. ledna 1950 byl zatčen Státní bezpečností farář Josef Toufar (†47) kvůli tzv. číhošťskému zázraku, kdy se při kázání vychýlil kříž ke straně. Krutému mučení farář podlehl za necelý měsíc.

Anticharta

28. ledna 1977 podepsalo v Národním divadle přes sedm tisíc umělců takzvanou antichartu. „Skočili jsme na špek, zneužili nás,“ řekl na svou obranu například Karel Gott.

Fotogalerie
123 fotografií