„Na svátky bych už měla být doma,“ myslela si s nadějí Jana Štěpánková třináctého prosince. V té době to bylo už skoro měsíc, co byla hospitalizovaná na Vinohradech se zápalem plic. Tvrdila, že se její stav zlepšuje, a moc se těšila, jak si užije nejkrásnější období v roce v kruhu rodinném, se synem Janem (55), kterého má se slavným televizním režisérem a manželem Jaroslavem Dudkem (†68). „Budou mne obskakovat, opečovávat a já nebudu dělat vůbec nic. A také že ještě nemohu nic dělat. Jsem ještě příliš slabá, říkali páni doktoři.“

Bohužel se již však takhle idylických Vánoc nedočkala, podle informací Blesku zemřela v úterý 18. prosince. „Měla jít na svátky domů, ale přišla náhlá embolie,“ řekl pro iDnes její herecký kolega Tomáš Töpfer (67). Na veřejnost se informace o hereččině smrti dostala až v pátek 21. prosince, nevěděla o ní tak drtivá většina jejích kolegů. Zprávu až do pátečního odpoledne nevydala ani Divadla Na Jezerce a Ungelt, kde herečka hrála, ani Divadlo na Vinohradech, kde byla několik dekád v minulosti.

V listopadu, tedy v době, kdy byla na nemocniční lůžko upoutaná teprve krátce, přitom vůbec optimismem nehýřila. „Nevím, jestli se z toho vylížu,“ řekla tehdy reportérům  Aha!. „Teploty naštěstí nemám, ale to víte, zápal plic je zápal plic. A v mém věku? A ještě k tomu mám sraženinu na plicích. Nevím, jestli to bude někdy dobrý a kdy. Jsem z toho vážně nešťastná. Ale starají se tu o mě opravdu bezvadně…“ tvrdila oblíbená doktorka Králová z Nemocnice na kraji města.

Právě tato krevní sraženina se jí tedy pravděpodobně stala osudnou. Tyhle nebezpečné útvary se nejčastěji vytvoří v žilách dolních končetin a v pánevních žilách. V plicní embolii se mohou vyvinout uvolněním krevních sraženin. Žily v plících se pak jimi ucpou.

Fotogalerie
36 fotografií