Veliké pocty se v Číně dostalo slovenskému režisérovi Dušanu Rapošovi (65). Manžel české herečky Evy Vejmělkové (49) a režisér pohádky byl pozván za celou Evropu jako výrazná umělecká osobnost současnosti do vedení poroty Mezinárodního studentského kulturního a uměleckého festivalu 2018, který minulý týden pořádal Panda Club ve městě Chengdu.

V rámci festivalu došlo i k prezentaci filmu Když draka bolí hlava. „Pohádka se setkala s velkým zájmem a spontánním ohlasem u zástupců místních filmových a televizních společností. Hned byla zahájena jednání o uvedení filmu v čínských kinech a televizi, což je pozitivní signál pro celou českou a slovenskou kinematografii, která tam doposud není příliš známá,“ říká Rapoš.

Gott tak míří do Číny, a to původně v pohádce vůbec hrát neměl. „Nejprve jsme ho poprosili, aby nám s dcerkou Charlotte nazpíval k pohádce jen píseň. Potom dostal knížku, podle které pohádka vznikla, ta se mu velmi líbila, tak jsme ho na vlně jeho zájmu o ten příběh následně oslovili, zda by si nezahrál českého krále,“ komentuje Rapoš.



Karel ale s rolí krále spokojený nebyl. „Přečetl si scénář a vzápětí mi volal, že by hrál radši kováře. Říkám mu, že kovář ale mluví slovensky, a on na to: ‚No právě, to je aspoň nějaká výzva! Když už mám zase být po letech ve filmu, tak ať je to něco inspirativního a něco, co mi dá i trošku zabrat. Ať to není jen taková procházka před kamerou‘,“ vzpomíná Rapoš, který prý neměl důvod Slavíkovi nevyhovět, a tak se Gott nakonec zhostil role kováře i krále.

Fotogalerie
25 fotografií