Jméno herečky Aleny Dolákové (29) zatím rozhodně nepatří mezi ty známější. A i když se tahle mladá žena cílevědomě pokouší prorazit nejen v České republice, ale i v zahraničí, zatím v tom není příliš úspěšná. Přitom je to škoda, má krásnou postavu, mluví plynně anglicky a podle všeho se ani nestydí svlékat – na tomhle nejnovějším snímku ji totiž zakrývají pouze její dlouhé rusé vlasy. Je to sice velice pěkná momentka, ale příliš nekoresponduje s poselstvím, které k ní připojila.

Doláková se totiž rozepisuje o svém vnímání feminismu. Pravděpodobně. „Díky, že můžu být anglicky, francouzsky, německy, latinsky a starořecky gramotná feministka čili člověk, co má rád sociální, právní a ekonomickou rovnost pohlaví. Děkuji, že u toho nemusím být naštvaná, škaredá, ani to provozovat tajně. Děkuji, že můžu hrát americké hry v originále, lítat do světa po konkurzech a tvrdit při tom velmi nahlas, že je na čase skončit násilí na ženách, mužích a všech lidech, co se cítí být něčím jiným než mužem či ženou, na menšinách, na cizincích, na lidech různých náboženských příslušností a sexuálních orientací. Děkuji, že můžu svým podpisem podpořit ratifikaci Istanbulské úmluvy. Děkuji, že můžu protestovat proti Babišovi. Děkuji, že můžu každý den udělat nějaký krok od prohnilých (patriarchálních) konstrukcí a směrem k čisté LÁSCE, kterou všichni pod těmi společenskými nánosy JSME.“

Jak souvisí feminismus, Babiš a samoúčelná nahota, to ví nejspíš jen Doláková sama. Se sexismem však má četné zkušenosti. V době, kdy se snažila udělat štěstí v L. A. a pravidelně zásobovala česká média svými fejetony o těžkém životě neúspěšné herečky v Americe, zatímco pilně obcházela konkurzy a účinkovala jako stand-up komička, často se nad nerovnoměrným postavením žen a můžu rozčilovala. V USA byla podle jejích slov sice situace o dost lepší než v České republice, přesto však stále poměrně nefér.

„Když začínáte jako já, jste kus masa a nejlepší cesta nahoru je prý chodit s někým slavným, bohatým a s konexemi. Stejně jako ovšem platí sexistické nastavení mocný muž – začínající herečka, setkávám se i se sexismem mladý herec – mocná castingová režisérka,“ svěřila se tehdy Reflexu a přirovnala Los Angeles, slavné město andělů, k „sexistické pasti pro kohokoli, kdo nemá srovnané hodnoty“.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s herečkou Alenou Dolákovou Adam Balažovič

Fotogalerie
12 fotografií