Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dívka (7) po drsném znásilnění v nemocnici bojuje o život. Čeká útočníka trest smrti?

Autor: Darina Jíchová - 
20. září 2018
22:13

Indie byla letos označená za nejnebezpečnější zemi pro ženy. A přestože se vláda snaží zakročit proti rostoucí vlně sexuálnímu násilí, zatím se jí to příliš nedaří. Případů znásilnění neustále přibývá, obětí toho posledního je sedmiletá dívka, která skončila v kritickém stavu v nemocnici v Novém Dillí. Pachatel je ve vazbě indické policie, uvedla stanice CNN.

Holčička během útoku utrpěla vážná zranění a nyní v nemocnici bojuje o život. Podle lékařů byla opakovaně znásilněna, pachatel při činu pravděpodobně použil i kovovou trubku. Rozsah zranění není znám, čeká se na výsledky operace. S dívkou je v nemocnici její matka.

Útok se odehrál v severovýchodní části Dillí, Shahdara. Místní policie zatkla podezřelého jednadvacetiletého muže, vyšetřování případu bylo zahájeno. Zatčení potvrdila zástupkyně velitele Meghna Jadavová. Předsedkyně Výboru pro práva žen Swati Maliwalová dodala, že když dívku našli, byla v ohromných bolestech.

Zadržený se přiznal

Indická média informovala o tom, že muž se k činu přiznal. „Často jsme se hádali kvůli jeho pití. Nemůžu uvěřit, že něco takového udělal. Ta dívka si zaslouží spravedlnost,“ řekla deníku India Express těhotná manželka zatčeného muže. Jeho rodina se ho zřekla a nechce s ním mít nic společného.

„Připravujeme pro ni rehabilitační plán, fyzický i psychický,“ řekla Maliwalová reportérům CNN. „Je příšerné, že takových případů stále přibývá. Policie má velmi omezené lidské zdroje a strážníci nejsou schopni útokům zabránit,“ Maliwalová rovněž popsala, jak ke znásilnění došlo. Muž podle jejích slov dívku vylákal do parku, kde ji napadal a kde ji pak nechal ležet.

Indií otřásá případ brutálního znásilnění mladé dívky, školačky si na protest svázaly ruce. Indií otřásá případ brutálního znásilnění mladé dívky, školačky si na protest svázaly ruce. | Reprofoto The Times of India

Žalobci budou požadovat trest smrti

„Nedokážu si ani představit bolest, jakou zažila. Pochází z chudé rodiny, kde většina členů trpí podvýživou. Teď tohle, její zranění byla rozsáhlá, silně krvácela. Jako výbor ji budeme podporovat po celý průběh vyšetřování a po dobu soudního procesu. Pro pachatele budeme žádat trest smrti,“ napsala Maliwalová na Twitteru.

V dubnu přijala indická vláda v boji proti sexuálnímu násilí výnos, podle kterého je možné osobu usvědčenou ze sexuálního zneužívání dětí mladších 12 let odsoudit k trestu smrti. Podle Maliwalové zatím v Dillí nebyl uplatněn. Slíbila, že se výbor o dívku postará i během její rekonvalescence. Kromě trestu smrti budou dívčiny právníci požadovat i vysoké finanční odškodnění.

Indie bojuje s vlnou znásilnění

Podle záznamů v Indii v roce 2016 došlo k 39 tisícům znásilnění. To znamená, že zhruba každých 13 minut byla znásilněna jedna dívka. V roce 2017 počet případů stoupl o 12 procent. Prvním případem, který vzbudil zájem doma i v zahraničí, byl útok z roku 2012, kdy skupinka šesti mužů znásilnila a zabila mladou studentku.

Napadení se odehrálo během dne v autobuse a studentce nikdo nepomohl. Čtyři útočníci byli odsouzeni k oběšení, pátý spáchal sebevraždu ve vězení, poslední pachatel byl nezletilý, tříletý trest si odseděl v nápravném zařízení. Případ vzbudil v Indii vlnu pobouření a pořádaly se masové demonstrace proti násilí na ženách.

Protesty proti násilí na ženách a bezmoc policie

Obdobné protesty probíhají i od počátku tohoto roku, kdy Indií otřásla série znásilnění mladých dívek. Mezi oběťmi byla například osmiletá muslimka, kterou několik mužů v lednu uneslo a znásilnilo. Muži nakonec dívku uškrtili a její tělo pohodili v lese.

Dalším ostře sledovaným případem je znásilnění šestnáctileté dívky. Policie v květnu oznámila, že zadržela hlavní podezřelé, jednalo se zhruba o 20 mužů. Zvykový soud rozhodl, že obvinění musí za trest udělat 100 sklapovaček a zaplatit rodině odškodné ve výši 16 tisíc korun. Muži se cítili ponížení a napadli rodiče oběti a zapálili jim dům. V hořícím domě zůstala uvězněná znásilněná dívka, která tam uhořela.

Tyto případy jsou podle bojovníků za ženská práva jen špičkou ledovce, sexuální násilí je v Indii obrovským problémem, na čemž se shodují i mezinárodní humanitární organizace. I přes zpřísnění trestu za znásilnění útoků stále přibývá a policie ani vláda nejsou schopny Indkám zajistit bezpečí.