Houfně už sepisují petici k odstranění bronzové skulptury za 600 tisíc korun od sochaře Davida Moješčíka (44), která byla v úterý slavnostně odhalena v ostravském Husově sadu.

„Nesouhlasím s aktuální sochou Věry Špinarové, žádám její odstranění a vytvoření reálné památky na tuto osobnost. Plnou odpovědnost a úhradu nákladů zadavatelům a odpovědným osobám za schválení sochy!“ zní základní požadavky petice, která bude předána Magistrátu města Ostravy. Ke včerejšímu večeru, tedy po necelých čtyřiadvaceti hodinách od vzniku, se pod ní skvělo hned na 700 podpisů.

Kritické nápisy

Zpěvaččin syn Adam Pavlík (43) je rozhodnut bojovat všemi dostupnými prostředky, aby šel nepodarek k zemi. A petici podporuje. „Samozřejmě že jsem ji podepsal. Jsem rád, že se lidé nebojí ozvat. Fanoušci se k tomu postavili přesně tak, jak jsem čekal. Maminku mají za svou a tohle prostě nedopustí,“ řekl Blesku muzikant.

Nediví se ani nápisům křídou na chodníku okolo sochy, které se objevily už v den odhalení sochy. „Jsem hrozně rád, že se maminčini fanoušci ozvali, vždyť ta socha měla být přece pro ně. Budu i nadále dělat všechno pro to, aby se město chytilo za nos a udělalo sochu pořádně,“ prohlásil Pavlík odhodlaně.

To není máma

Se stávající podobou sochy se nesmířil, a podle svých slov nikdy ani nesmíří. „To určitě ne. To není maminka, je to někdo jiný. Představte si, kdyby vám sochali vaši mámu a vyšel z toho někdo úplně odlišný! Jak by vám asi bylo?!“ uvedl Pavlík a nerozpakoval se Moješčíkovo dílo označit za paskvil. „Nemá svoje vlasy, ani takový účes nikdy neměla. Neměla nikdy takové uši ani nos. Jediné, co je podobné, jsou kozačky, jinak nic!“ zhodnotil Adam Pavlík zhnuseně.

Sochaře odsouhlasila rada

„K vytvoření sochy jsme oslovili Davida Moješčíka, který pro náš obvod již vytvořil v roce 2017 sochu Leoše Janáčka, jež se nám velice líbí. Proto jsme i pro další dílo oslovili přímo pana Moješčíka. (Dělal ještě sochu písničkáře Karla Kryla, ta nebyla z rozpočtu obvodu, ale z dotace města – pozn. red.). Výběr sochaře odsouhlasila rada obvodu,“ sdělila Blesku mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Obě sochy – Janáček a Špinarová – stály dohromady 1,2 milionu korun (každá 600 000 Kč).

Primátor kritizuje postup obvodu

Ostravský primátor Tomáš Macura (54, ANO) kritizoval centrální městský obvod za to, jak rozhodoval o vzniku sochy zesnulé zpěvačky. Fakt, že dílo zadal bez soutěže konkrétnímu umělci, vadí představitelům kulturního života ve městě. Jejich výhrady jsou podle Macury oprávněné. „Způsob zadávání těchto zakázek považuji za špatný. V tomto konkrétním případě považuji za špatné i to, že nebylo náležitě komunikováno s rodinou. Jestli nejbližší rodina řekne, že se jim to nelíbí a že s tím nesouhlasí, tak je to vlastně to nejhorší, co se mohlo stát,“ uvedl Macura.

Starostce Bernfeldové se líbí a nic se bourat nebude!

Staronová starostka Moravské Ostravy Petra Bernfeldová (41, hnutí Ostravak) o petici oficiálně nic neví, o podobných věcech totiž rozhodují zastupitelé. Odpověděla i na přání Adama Pavlíka, který udělá podle svých slov vše pro to, aby byl pomník stržen. „Já si myslím, že dílo bourat, ničit, není určitě vhodné, a to proto, že každé umělecké dílo má v sobě nádech kontroverze,“ prohlásila starostka.

Nesetkala se prý ještě nikdy s tím, že by se nějaké umělecké dílo líbilo všem. K výsledné podobě díla se podle ní syn Adam vyjádřit mohl. „Spíše si myslím, že kritizoval to, že mu to bylo umožněno, až už byla výsledná podoba. A bohužel pan autor ho neoslovil v průběhu realizace. Byla to ale kompetence autora samotného, do toho jsme nemohli nikterak zasahovat,“ řekla.

Advokát: Odstranění může nařídit soud!

„Syn Věry Špinarové má podle Listiny základních práv a svobod a paragrafu na ochranu osobnosti možnost domáhat se odstranění sochy z veřejného prostranství. Avšak to, zda dílo skutečně nějakým způsobem znevažuje důstojnost, narušuje práva, případně památku zpěvačky, může posoudit jedině soud. Ten také pak může rozhodnout o tom, že má být socha odstraněna,“ sdělil Blesku JUDr. Michal Stupka.

„Teprve na základě pravomocného rozsudku může zpěvaččin syn žádat odstranění sochy,“ upřesnil renomovaný advokát. „Nejdříve se budu snažit rozumně domluvit s městem. Pokud to nepůjde, budu se muset obrátit na právníky! V životě jsem nebyl u soudu, takže bych se musel poradit s odborníky, ale co bych neudělal pro mámu...“ řekl Blesku zpěvaččin syn Adam Pavlík.

VIDEO: Socha Věry Špinarové vzbuzuje emoce.

Fotogalerie
42 fotografií