Hrušínský o tom promluvil v nové knize 1968 očima 50, v níž 50 českých osobností vzpomíná na okupaci 21. srpna 1968 a její následky. Kniha se rychle stala bestsellerem, protože i teď, 50 let po událostech roku 1968, je téma živé.

Proč Hrušínský komunistům vadil? „Byl trnem oku od začátku svý divadelní kariéry, od roku 1948. Byl to člověk, který se jim nepoddal a který něco uměl. Takový lidi oni neměli rádi. Zvláště v tomhle oboru se vynořilo mnoho lidí, kteří najednou začali šplhat vzhůru, mávali stranickýma legitimacema a dožadovali se rolí, na které neměli,“ říká Hrušínský.

Své vidění světa a režimu Hrušínský starší přenesl i na své syny. „Naštěstí jsem byl díky tátovi jeden z mála, kterej nesměl ani do pionýra. V Nuslích jsem byl snad jedinej prvňáček. Tenkrát mi to docela vadilo, protože tam byli všichni kamarádi, jenže táta mi to zakázal s tím, že mu to připomíná Hitlerjugend. Potom jsem vedl vlastní kroky sám, byť na mě tlaky byly. Nikdy jsem nevstoupil ani do SSM, ani jiného jejich organizovaného svazu či strany, a měl s tím dost problémů. Když jsem skončil školu, tak jsem i kvůli jménu těžko sháněl angažmá. Dokonce byly i náznaky, že pod jiným jménem by to šlo, ale to jsem jaksi odmítl,“ dodává herec, který si později zahrál ve filmech Vesničko má, středisková, trilogii Byl jednou jeden polda či v seriálu Ulice, který mu vynesl řadu cen divácké popularity.

VIDEO: Autor knihy o okupaci 1968: Proč nemluví Gott a Svěrák?

Video
Video se připravuje ...

Autor knihy o okupaci 1968: Proč nemluví Gott a Svěrák? David Turek

Fotogalerie
26 fotografií