V knize 1968 očima 50 na okupaci vzpomíná 50 žijících osobností Česka a Slovenska generace 70+, některé ale překvapivě chybí. Kdo a proč? "Je několik osobností, které jsem oslovil, ale které v knize nakonec nehovoří. Moc by mě zajímal pohled Karla Gotta, ale Mistr na to téma rozhovor dávat nechěl, posléze přes svoji mluvčí nabídl krátké vyjádření, ale i z toho sešlo, protože to nezapadalo do konceptu knihy rozhovorů. Pan Gott se ale promítl ve vzpomínkách jiných, třeba Felixe Slováčka, který popisuje jejich společnou emigraci na začátku sedmdesátých let," vysvětlil autor knihy Petr Macek.

"Rád bych vyzpovídal také Zdeňka Svěráka, ale ten se omluvil, protože měl v době vzniku knihy po premiéře Po strništi bos a těch vzpomínkových rozhovorů na něj bylo najednou moc. Ale za Divadlo Járy Cimrmana v knize hovoří jeho zakládající člen Miloň Čepelka," říká spisovatel.

Video
Video se připravuje ...

Josef Zíma o okupaci 1968: V SSSR jsme poslouchali rozhlas pod peřinou David Turek, Aleš Brunclík

Tomu je líto i absence herečky Regiony Rázlové, známé ze seriálu 30 případů majora Zemana nebo komedie Utrpení mladého Boháčka. "Její otec Stanislav Rázl byl od ledna do září 1969 předseda vlády České socialistické republiky. Tuším, že pohled, který by mohla poskytnout ona, byl byl unikátní. Ale pro paní Rázlovou to zase nebylo téma, které by dokázala zjednodušit do jednoho rozhovoru. Navíc má pocit, že její osoba je vnímána v určitém kontextu, a kdyby řekla pravdu, nevěřilo by se jí. Domluvili jsme se, že po čase se k tématu třeba vrátíme v nějakém jiném projektu," dodává Macek. "Obecně ale bylo jen skutečně velmi málo těch, kteří z nějakého důvodu odmítli. Doba, o které kniha je, je pro drtivou většinu pamětníků natolik klíčová a zásadní, že o ní hovořit chtěli, a mají za to, že je nutné dnešní generaci připomenout, co se tehdy stalo a jak výrazně to osudy naší země ovlivnilo na několik desetiletí."

Video
Video se připravuje ...

Macek 68 David Turek

1968 očima 50

Rozdělené rodiny a zničené kariéry, vynucená poslušnost režimu nebo všemožné zákazy. Neexistuje v této zemi nikdo, koho by se okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 nedotkla. Invaze a následná potupná normalizace zanechala otisk na všech – těch, kteří museli veřejný prostor opustit, i těch, kteří se snažili najít morální kompromis a prostě dál žít a pracovat.

50 let poté vzpomíná na události roku 1968 a jeho následky 50 největších osobností své generace ve zbrusu nových, exkluzivních rozhovorech a otevřených zpovědích se spisovatelem a publicistou Petrem Mackem.

Kamila Moučková, Jiří Menzel, Jiřina Bohdalová, Marta Kubišová, Rudolf Hrušínský, Jan Pirk, Naďa Urbánková, Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Jana Šulcová, Petr Janda, Jan Saudek, Karel Vágner, Dominik Duka a mnozí a mnozí další – co jméno, to jiný osud a unikátní příběh roku 1968.

Video
Video se připravuje ...

Lesák křest 68 David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
11 fotografií