Velkolepý křest v čele s pamětníkyEvou Pilarovou (78) a Josefem Zímou (86) má za sebou kniha plná vzpomínek slavných osobností na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy nazvaná »1968 očima 50«. „Jsou v ní příběhy dobrodružné, emotivní i bizarní. Třeba ten, jak okupace de facto zničila manželství Miloše Formana a Věry Křesadlové,“ říká autor knihy Petr Macek.

Prchl z Česka

Tehdejší žena oscarového režiséra totiž hned po okupaci sice utekla za manželem do Paříže, po několika týdnech se ale vrátila, protože Forman (mylně) předpovídal, že »to nebude tak horké«... „V roce 1969 Miloš do Československa ještě jednou přiletěl a pak zmizel definitivně. Zůstali jsme s dětmi sami. On byl venku a viděli jsme se až někdy v roce 1976. Mezitím jsem asi po třech nebo čtyřech letech samoty začala žít s Janem V. Kratochvílem,“ vzpomíná Křesadlová.

Třetí syn

Křesadlová začala nový život, protože Forman se zpět do Československa vrátit nechtěl. Dal přednost kariéře před rodinou. Došlo tak i ke kuriózní situaci, kdy Forman musel manželku zažalovat kvůli cizoložství. „Když jsem s Kratochvílem přišla do jiného stavu, řešilo se, jestli se máme rozvést, ale nakonec rozvod neproběhl. Kratochvíl přiznal otcovství a Miloš mě jako manželku musel zažalovat. Pak si z toho v Americe dělal legraci, že má třetího syna bez práce,“ popisuje Křesadlová v knize s tím, že mezi lety 1969 a 1999, kdy se konečně rozvedli, se spolu viděli jen asi čtyřikrát.

VIDEO: Autor knihy o okupaci 1968 očima 50: Proč nemluví Gott a Svěrák?

Video
Video se připravuje ...

Autor knihy o okupaci 1968: Proč nemluví Gott a Svěrák?  David Turek

Od filmu k cizincům

Radim Kratochvíl (41), nevlastní bratr Formanových dvojčat Petra (53) a Matěje (53), se také původně vydal na filmovou dráhu. Vystudoval filmovou vědu na FF UK a absolvoval prací, která posléze vyšla i knižně pod názvem Theodor Pištěk aneb Filmové nebe první republiky. Poté ale studoval ještě sinologii na Univerzitě Karlově v Praze a na National Taiwan University. Dnes působí jako průvodce cizinců.

Fotogalerie
26 fotografií

Video: Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti!

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti! Blesk TV