V roce 1957 začala Jana Brejchová randit s Formanem. Vše začalo tím, že se Janě dostal do ruky scénář k filmu Štěňata. Jelikož se jí líbil, rozhodla se, že půjde na konkurz, kde byl i Forman. „Nic mi to jméno neříkalo. Netušila jsem vůbec, o koho jde,“ svěřila se před časem deníku Aha! s tím, že právě zesnulý režisér jí pokládal nemístné otázky. Ptal se jí třeba i na to, s kým právě herečka randí. „Já mu řekla, co je mu, proboha, do toho! Co si to dovoluje a jakým právem mi tyká,“ dodává herečka.  

Roli dostala, a jakmile se začalo točit, nabídnul jí režisér rande, na které ale nedorazila. Forman se ale nevzdával a na druhý den jí řekl: „Vzal jsem si motorku a pojedeš se mnou rovnou odsud do Splavů, kde mám bráchu,“ komentuje Brejchová. A v ten den začal jejich vztah nabírat na otáčkách. Rodičům se ale Miloš vůbec nezamlouval a právě kvůli němu ji vyhodili z domu, a Jana tak musela být v podnájmu. Ani tam ale režisér nesměl, protože si majitelé bytu nepřáli návštěvy. Takže mu nezbývalo nic jiného než za herečkou lézt oknem.

 VIDEO: Brejchová se po smrti Formana zhroutila

Zanedlouho Janu požádal o ruku a v roce 1958 se vzali. Forman ale nebyl věrný a podlehl baletce. „Řekl mi, že mám být ale klidná. Ona je prý jen zamilovanost, kdežto já láska na celý život. Že ho ta baletka brzy přejde, protože je to jako choroba, ze které se vyléčí.“ Nejdříve mu Jana věřila, následoval ale s Laternou magikou zájezd do Anglie, kterého se kromě Formana měla účastnit i baletka. A velké lásce odzvonilo. „Šla jsem se s Milošem rozloučit na nádraží, dala jsem mu pusu, otevřela oči a vidím, jak se mi dívá přes rameno. Otočím se a za mnou stála ona! Byl konec,“ prozradila detaily Jana Brejchová. Poté, co se s ním v roce 1962 rozvedla, na truc se vdala za německého herce Ulricha Theina, se kterým se také rozvedla.

 

V té době se začal připravovat scénář k filmu Lásky jedné plavovlásky. Roli ale nenabídnul Janě, ale její mladší sestře Haně, která byla do Formana údajně až po uši zamilovaná a bezmezně ho obdivovala. Následně byl film nominovaný na Oscara a právě Hana doprovázela Formana na všech festivalech. V Benátkách se dokonce umístila na třetím místě v kategorii za nejlepší ženský herecký výkon, což nemohla její starší sestra přežít. „Můj rozvod s Janou v tom nehrál žádnou roli,“ okomentoval tehdy Miloš Forman. Sestry si ale už nikdy k sobě nenašly cestu. Celou dobu ale byly obě dámy s režisérem v kontaktu. Dokážou se usmířit po jeho smrti?

Fotogalerie
24 fotografií