Poslední dva měsíce strávila Lejla Abbasové se svými dětmi Davidem a Iman v masajské komunitě na hranicích mezi Tanzánií a Keňou. Trochu se obávala, jak děti Afriku takovou, jakou ji zná ona, přijmou, hlavně starší David, ale nakonec byla mile překvapená.

Masajové, tedy místní domorodci, si obě děti zamilovali. „To je Musa a to byl „chůvák“ Imy,“ ukázala Abbasová na fotografii Masaje, který drží v náruči její dceru.

Video
Video se připravuje ...

Těhotná Lejla Abbasová na své misy v Keni v masajské komunitě. archiv Lejly Abbasové

Chůvák Masaj Musa

On sám nemá děti a byl z toho takový zaskočený, že mu ta Imy zbyla. Ale ona z něj byla tak strašně hotová, protože on byl pro ni takové chodící chrastítko. Takže se stal jejím chůvákem, a když odcházela, tak plakal a ona se houpala na těch jeho korálích,“ prozradila v pořadu Sama doma s tím, že Musa jí s malou Iman pomáhal, dokonce se naučil i jí přebalovat.

Nejvíc ale Masaje zarazil předmět - kočárek, ve kterém Lejla malou dcerku vozila. „Masajové se ukázali, že byli úplně hotoví z toho kočárku jako z toho přístroje. Ne ženy, ale chlapi se mě ptali - Proč vozíte dítě v kárce? Proč tuto super vymoženost máte na dítě, když se normálně nosí v šátku? Takže já jsem vždycky někde Imy zaparkovala, aby spala, a pak jsem přišla a tam nikde nic. A někde okolo jezdil Masaj s kočárkem a zkoušel zatáčet do stran,“ smála se brzy čtyřnásobná matka.

Video
Video se připravuje ...

Masaj vozí kočárek archiv Lejly Abbasové

Do Afriky jezdí Lejla hlavně pracovně. Věnuje se dobročinným aktivitám v Keni. „V místě, kde jsme byli teď naposledy, žije už osm let „bílý“ pár, který založil společně s místní komunitou neziskovku RedTribe. Za tu dobu se jim podařil neskutečný kus práce. Já jim pomáhám se šperkařským projektem a se základní školou Maasai Academy. Teď se mi podařilo získat od společnosti Hartmann – Rico několik desítek kilogramů dámských vložek. Zní to možná až humorně, ale jde o obrovskou pomoc,“ vysvětlila s tím, že místní ženy při menstruaci používají staré hadry nebo jen banánové listy místo vložek. Pro šperkařský projekt tradičně vozí komponenty od Preciosy, ze kterých Masajky vyrábějí šperky. Díky výtěžku z jejich prodeje jsou soběstačné nejen ony, ale už hradí i plat učitelky na základní škole.

Čtyři děti a partner pryč

Abbasová je právě na začátku sedmého měsíce těhotenství a i když čeká dvojčata, břicho má ve volných šatech téměř neznatelné. Termín porodu má naplánovaný na 19. září, ale v jejím případě se můžou dvojčátka narodit dřív. „Musím přiznat, že jsem trochu secvakla křidýlka a řekla jsem si o pomoc. Protože taky můj partner Volkan hodně cestuje. Odjede třeba ze dne na den a řekne, že jede na deset dní a nakonec je z toho šest týdnů. Takže jsem si sehnala paní na hlídání, je to mladá holka, která má také malého syna a dělala ve školce. Ujistila mě, že „jen“ čtyři děti a barák jsou pro ni v pohodě,“ přiznala moderátorka, jejíž syn David Kocáb jde navíc v září do první třídy.

Video
Video se připravuje ...

Záplavy v Africe archiv Lejly Abbasové

Fotogalerie
38 fotografií