*Lilio, jaký jste měla porod? Z vašich prvních slov, která jste sdílela po porodu na Facebooku, mám pocit, že jste si ho užila. Je to tak?

"Ano, bylo to velmi něžné. Jelikož jsem léta dělala v oboru předporodní přípravy, tak je pravda, že konečně s druhým dítětem jsem měla takový dáreček od dcery, že jsem měla možnost prožít to, co jsem si vysnila. Kdybych si porod mohla vysnít, tak by to byl tento. Mám z toho velikou radost."

*Měla jste bolesti?

"V zásadě jsem nikdy moc nevěřila na teorie, že porod nemusí bolet, a dcera mě přesvědčila, že téměř skoro nemusí. Takže opravdu je možné, aby to bylo jemné, jednoduché a krásné."

*Váš první porod syna byl také téměř bezbolestný?

"To ne. Ten byl sice také krásný, ale rozhodně to bylo náročné. V tomhle to bylo úplně odlišné. Podle mě tento porod byl pohádkový."

*Poradila byste tento způsob i ostatním ženám?

"Samozřejmě každá žena má svoje představy a potřeby, takže, ne že by tohle bylo univerzální a nejlepší, ale takhle jsem si to vysnila já. Takže jsme byly doma, ve vaně a bylo to nádherný. Rychlý, něžný, jednoduchý a jsme nádherně zdravé."

*Jak dlouho celý ten proces porodu trval?

"My jsme měly tři dny takovou rozjezdovou fázi, kdy se zdálo, že už by mohla jít ven. Ale pak ta aktivní fáze trvala asi tři hodiny. Ale ty tři dny jsme si dost užily. Bylo jasné, že už něco bude, ale nebylo to nic nekomfortního, takže jsem absolvovala ještě nějaké výlety a tance a bylo to super."

*Karel Janeček byl po celou tu dobu s vámi? Nebo až od chvíle, kdy vám praskla voda?

"Voda nám nepraskla, ona se narodila ve vaku blan. Voda praskla až poté, co se narodila. A co se týče Karla, tak ne. Oba jsme měli nějaký provoz, já jsem také ještě pracovně natáčela v sobotu i v neděli mezi lehkými kontrakcemi. A Karel také jezdil do práce. Ale po dobu celého porodu jsme byli spolu."

*Měla jste asistovaný porod?

"Samozřejmě. Měli jsme dvě porodní asistentky. Zatímco dula není školená coby lékařský personál, porodní asistentka je plně vyškolena k fyziologickému porodu, takže je tím nejvhodnějším člověkem, který by měl u porodu asistovat, ať už probíhá kdekoliv. Takže jsme ji měli, a dokonce v té závěrečné fázi jsme měli dvě, což určují jejich interní stanovy, že je to tak lepší."

*Karel vám pomáhá? Jezdí za vámi?

"On je úplně skvělý. Já jsem nečekala, že zrovna on se bude chtít aktivně zúčastnit takových těch každodenních rodičovských starostí, a opravdu jsem nadšená z toho, že malou obstarává po všech stránkách a dělá to rád. Tak mám velkou radost. Nečekala jsem to."

*Pomáhá i přebalovat?

"Ano, přesně tak."

*Jak to nyní spolu máte? Žije stále se svou manželkou?

"To jsou otázky, na které může odpovědět jedině Karel, toho já se zdržím. Ale, co se týče rodičovství, tam si myslím, že budeme sdílet spolu všechno a dále, jak to mezi námi je, tak na to můžeme odpovídat jedině spolu."

*A na závěr mi řekněte, jak jste se spolu sžily s dcerkou za tak krátkou dobu?

"Velmi dobře. Na to, že jsem se bála, že mě čekají zase plínky a takové ty maminkovské věci, a určitě mě to dožene, protože jsme teprve na začátku, ale řekla bych, že je to mnohem krásnější. Tak jsem si to představovala a velmi si to užívám."

Co je to "porod ve vaku"?

Porod v plodovém, tedy amniotickém, vaku je velmi vzácný. Obal, který během těhotenství chrání embryo, se při porodu běžně sám protrhne a odteče plodová voda, která ho vyplňuje. Může se ale stát, že zůstane vcelku i po porodu. Dítě se do té doby chová, jako by stále bylo v těle matky - poprvé se nadechne až po protržení vaku, které musí v těchto případech většinou provést lékař nebo porodní asistentka.

VIDEO: Karel Janeček po návratu k manželce: Demonstroval svoji lásku!

Video
Video se připravuje ...

Karel Janeček po návratu k manželce: Demonstroval svoji lásku! David Turek, Lukáš Červený

Více o pocitech Lilii Khousnoutdinové po porodu čtěte ZDE

Fotogalerie
36 fotografií