Jednu dobu to s ním šlo ode zdi ke zdi. Trpěl strašlivou žízní, pořád potřeboval na záchod, únavou sotva stál na nohou. „Byl jsem tak grogy, že jsem si po obědě musel jít lehnout,“ nechal se slyšet před několika lety.

Je to stářím?

Už jsem se pomalu smiřoval s tím, že tomuhle se říká stáří, že to budu muset snášet, a nedat na sobě nic znát,“ popsal. Až po roce potíží si konečně vyslechl tvrdou diagnózu – diabetes. „Diagnostikovali mi poměrně silnou cukrovku a byl jsem na IKEM,“ přiznal a následujících deset let se snažil s nemocí bojovat, jak nejlépe dovedl. „Taková zpráva vás probudí. Hodně jsem přehodnotil způsob života. Musel jsem zbrzdit a začít vnímat svět okolo sebe,“ dodal a snažil se i přesto žít na plný plyn.

Mrazivá slova

Bývalý způsob života, kdy sladké polykal po kilech a po cestě z Prahy do Ostravy vytáhl klidně i dvoulitrovku koly, hodil za hlavu. Žil aktivně. „Upravil jsem stravu, hraju víc tenis. Život je moc krátký na to, aby ho člověk proseděl u televize,“ líčil před několika lety serveru Všechno o zdraví. „Chci dalších čtyřicet let vidět světlo na konci tunelu,“ uváděl zase na vlastních webových stránkách. Na jeho slova ale bohužel nedošlo. V neděli večer někdejší člen kapely Fešáci náhle odešel...

Šok kamarádů

Smutná zpráva zasáhla i jeho nejbližší kamarády, kteří o jeho problémech neměli ani tušení. „Bydleli jsme kousek od sebe, byli jsme víceméně sousedé. Navštěvovali jsme se a byli jsme si docela blízcí. Vůbec jsem netušila, že je nějak vážně nemocný! Vždycky, když jsme se potkali, tak byl plný života a energie. Nenechal na sobě nic znát,“ svěřila se Blesku Heidi Janků (55). „Mě to hrozně zasáhlo...“ dodala zoufale.

Komediant po předcích

Poslední roky si na živobytí vydělával hlavně podnikáním – založil si malou firmu nabízející internet a v malém podnikal i v energetice, na kšeft konstruoval sportovní dvoumístné vrtulníky, stroje milionové hodnoty. Přes 35 let ale strávil na jevišti, hlavně po boku Josefa Aloise Náhlovského, s nímž odehráli 3500 představení. K profesi komika ho přitom přivedli v rodině. „Maminka byla zpěvačka a tatínek muzikant. Takže k jevišti jsem měl blízko, rodiče mě vedli k branži, a hlavně mě to bavilo,” vzpomínal. Duo začalo být populární od 90. let 20. století.

Pepa podivně hubl... Jen žena ví proč!

Ani Janků a nikdo další z blízkých kamarádů neměl potuchy, že Josef Mladý umírá. A že se u něj nejspíš vedle cukrovky rozvinula nějaká jiná vážná nemoc. „Je pravda, že náš společný známý říkal, že se mu zdálo, že pak začal nějak hubnout. On se stáhnul, takže jsme se potom už neviděli,“ řekla Heidi. A její slova potvrdil i Mladého celoživotní kamarád a parťák Josef Alois Náhlovský (68). „Já jenom vím, že léta trpěl cukrovkou, a potom, že někdy od července marodil a začal hubnout. To je vše. Vídali jsme se poměrně často, ale na nic si nestěžoval. Mluvil jsem s ním naposledy před dvěma týdny a zdál se mi být v pohodě a vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že spolu mluvíme naposled,“ řekl Blesku zoufalý Alois Náhlovský.

Co se přesně stalo, neví ani kapelník Fešáků Antonín Kny (55), s nimiž Mladý rovněž léta vystupoval. „Nevím, co mám říct, Pepík je po smrti a já jsem z toho na mrtvici. Nikdo neví, na co umřel, ví to jenom jeho žena a ta to nikomu neřekla,“ pravil.

Fotogalerie
19 fotografií

Video: Smrt baviče Mladého (†63): Zabila ho nemoc, kterou má každý desátý Čech!

Video
Video se připravuje ...

Smrt baviče Mladého (†63): Zabila ho nemoc, kterou má každý desátý Čech! Blesk TV