„Její skladby už nikdy hrát nebudu!“ zapřísahal se Adam. „Nemám na to psychicky, abych doprovázel někoho jiného, kdo by zpíval máminy písničky,“ vysvětlil Blesku. Nyní zkouší program s Heidi Janků (55), s níž plánuje do budoucna spolupráci.

Mimořádná vzpomínka na Věrku byla pro Adama určitým vrcholem piety k výročí smrti ostravské rockerky s nezaměnitelným hlasem. Sám jej organizoval a sám rozhodl o scénáři. Pozvaní umělci dozpívali zbytek písní z koncertu v Čáslavi, kde zpěvačka před rokem po druhé písni zkolabovala. „Na mamku budu vzpomínat do konce života, protože to byla úžasná ženská. Nestihli jsme si říct všechno, co jsme chtěli...“ přiznal Pavlík a ocenil nasazení všech přítomných umělců.

Koncert měl navíc dramatický začátek, jelikož po druhé skladbě, kterou zazpívala právě Heidi, zkolaboval na jedné tribuně fanoušek. „Záchranku! Záchranku!“ neslo se halou volání okolo sedících lidí. Zdravotníci na místo vyběhli a po chvíli už pelášili pro nosítka. Vypjatou situaci zachránil Jarek Nohavica (64), který na místo vyslal člověka z produkce, aby zjistil, co se stalo. „Není to nic velmi vážného. Silná nevolnost. Máme to pod kontrolou. Kluci zdravoťáci se už starají. Koncert může pokračovat...“ prohlásil ostravský bard a tisícovka lidí ho odměnila potleskem.

V zákulisí Heidi Janků držela kolem ramen vnučku Špinarové Johanku Pavlíkovou (15). Při závěrečném defilé, kdy umělcům aplaudovala celá hala vestoje, zpěvačka plakala. Potlesk přerušila píseň Jednoho dne se vrátíš z filmu Tenkrát na západě. Ta se rozléhala do haly z reproduktorů a na plátně, k němuž se všichni obrátili, se promítala vzpomínka na Věrku. V tu chvíli se i největším chacharům kutálely slzy po tvářích.

Adama Pavlíka potěšil fakt, že Ostrava chce jeho matce postavit sochu v životní velikosti. „Je to krásná pocta. Velmi si toho kroku vážím. Maminka měla Ostravu ráda,“ řekl syn.

VIDEO: Vzpomínka na Věru Špinarovou

Video
Video se připravuje ...

Vzpomínka na Věru Špinarovou Jiří Krušina

Fotogalerie
22 fotografií