V dlouhodobé narkóze slavný filmař strávil přes měsíc. Lékaři mu umělý spánek navodili záměrně – hned po náročné šestihodinové operaci mozku, který mu napadla zákeřná infekce. Nejenže mu tak chtěli ulevit od bolesti, ale zřejmě jim to umožnilo i provést mu potřebné, byť ne zrovna příjemné zákroky.

Den před Vánocemi Menzelova manželka Olga (39) zveřejnila na sociální síti fotku, na které její muž konečně otevřel oči. Při bližším pohledu na ni patrně chybí levé sklíčko brýlí. Že by si brýle rozbil už v listopadu, když doma po návratu z Košic zkolaboval?!

Hlavně má ale režisér viditelnou ránu ve spodní části krku! Podle názoru specialistů to může znamenat jediné – že plamínek jeho života v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích po celý čas od operace udržovaly přístroje, jež za něj dýchaly, a že rána je pozůstatek po chirurgickém výkonu odborně zvaném tracheotomie.

Co to přesně znamená? „Lékaři v průdušnici vytvoří trvalý, nebo dočasný otvor. Poté se do vzniklého otvoru zavede kanyla,“ popsal Blesku odborník. Přistupují k němu hlavně tehdy, kdy je zřejmé, že pacient bude v umělém spánku delší čas, je to i pro něj pohodlnější a šetrnější, než když je zaintubovaný přes ústa. „Cílem tracheotomie je zajistit přísun kyslíku do plic, zlepšit dýchání. Slouží rovněž k připojení pacienta k ventilátoru, používá se při nutnosti dlouhodobé umělé plicní ventilace,“ dodal. Tracheostomovaného pacienta je obvykle také nutné po celý čas vyživovat hadičkou či sondou přímo do žaludku.

Vše o Jiřím Menzelovi naleznete: ZDE!!!

VIDEO: Než upadl do kómatu, stihl natočit poslední film! Menzelův Tlumočník má první ukázku!

Video
Video se připravuje ...

Než upadl do kómatu, stihl natočit poslední film! Menzelův Tlumočník má první ukázku! Bioscop


Fotogalerie
17 fotografií