Smolík, kterého si můžeme pamatovat i jako otce Školastyka z Hrátek s čerty, o roli přišel kvůli Werichově úspěchu ve filmu Císařův pekař – Pekařův císař. Filmaři tedy posle pamětníků raději vsadili na něj a dobře udělali.

Nejen proto, že herec v roli exceloval, ale i kvůli roli nejmladší z královských dcer. Právě Werich totiž představitelku Marušky pro film objevil. S tehdy šestnáctiletou Milenou Dvorskou (†71) se náhodně potkal v roce 1953.

„Zůstala jsem na něj civět, on kouřil doutník, měl v divadle pauzu mezi představeními, a když se nudil, tak mě oslovil,“ vzpomínala po letech Milena, která tehdy v Praze byla jen na skok a bydlela v Prostějově. „Říkal mi, jestli se zajímám o ochotnický divadlo, a pak mi dal otázku – chtěla bys hrát někdy ve filmu? Takže si jeho dcera Jana zapsala moje jméno a adresu,“ popsala jejich setkání Dvorská s tím, že pak se asi tři měsíce nic nedělo.

Pomalu už ztrácela naději, pak ale přišel zlom. „Až v listopadu k nám nečekaně přišel pán, který zamlada studoval práva s Werichem. Dostal od něho za úkol, aby se v Prostějově poptal po rodině, která má nějakou dceru Dvorskou. To bylo jediné, co si zapamatoval. A taky to, že mám modrý oči,“ líčila. „A ten pán tak dlouho obcházel Prostějov, až našel mého otce. Dal nám číslo na produkci pohádky Byl jednou jeden král.“

Zavolala tam a pak už na nic nečekala a vyrazila do Prahy na kamerové zkoušky. Až do Vánoc trnula, jestli ji vybrali. „Pod stromeček k Vánocům jsem dostala telegram, že jsem byla vybrána na Marušku,“ dodala Dvorská, pro níž se jednalo asi o nejkrásnější vánoční dárek v životě.

Vánoční pohádky
Autor: Blesk

VIDEO: Syn Jana Wericha (†75) Jiří Petrášek: Jsem odložené dítě! Lidé mi závidí vilu!

Video
Video se připravuje ...

Syn Jana Wericha (†75) Jiří Petrášek: Jsem odložené dítě! Lidé mi závidí vilu! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
16 fotografií