„Tomáš totiž nijak bohatý není. Všichni, co ho neznají, si ale myslí, že je pořádný boháč, když je tak slavný a hrál v tolika filmech. Tomáš přitom z filmování nezbohatl, píše se ve vzpomínkové knize Jmenuju se Tomáš, která vychází v těchto dnech. „Filmem si vydělal, nejen v porovnání s dnešní dobou, ale i v porovnání s tehdejšími herci dospělých rolí, relativně dost málo, tvrdí její autor Ota Kars.

Minimální plat

Zatímco hvězdný Vladimír Menšík (†58) dostával 1200 Kč za natáčecí den, Tomáš bral jen desetinu. „Při tabulkových, a tedy daných 120 Kčs v Československé televizi za celý natáčecí den pro dítě to dělalo například za jeho dva nejslavnější filmy vždy něco kolem 2000 Kčs za film, tehdy lehce podprůměrnou měsíční mzdu,“ odtajňuje Tomášovy příjmy kniha s tím, že peníze za filmy si šetřil u babičky Boženky a vůbec je neutrácel.

Vydělal na televizi

A moc by toho také neutratil. Za své nejznámější filmové role si mohl přijít na zhruba 14 000 Kčs. To by v přepočtu na dnešní hodnotu peněz byla částka okolo 140 000 Kč. A to je téměř suma, kterou si dnes vydělají hvězdy nejsledovanějších seriálů – např. novácké Ordinace v růžové zahradě 2 – za měsíc! Navíc 14 000 Kčs na konci osmdesátých let nebyly nikterak velké peníze. Dala se za ně koupit například barevná televize, která stála 13 000 Kčs.

VIDEO: Mše za Tomáše Holého (†21). Vedl ji kněz, který ho i pohřbíval! 

Fotogalerie
13 fotografií