Podvod má na svědomí VIP bankéř Komerční banky Radek Pokluda, který pracoval i pro další známé osobnosti, například Hanu Hegerovou (85) či Helenu Vondráčkovou (70) či Dagmar Havlovou (64). Bývalá první dáma Blesku řekla, že si „nekupuje zajíce v pytli, oběma zpěvačkám pak Pokluda prodal pouze šperky, pocházející údajně z pozůstalosti.

V nejhorší situaci je tak jednoznačně právě Jiřina. Té se během zhruba osmi let podvodník zaštítěn seriózním peněžním domem vetřel do přízně a nalhal jí, že prodává obrazy coby propadlá aktiva banky i jiných klientů. K odkoupení za »za výhodnou cenu« nabízel díla Jana Slavíčka, Emila Filly a Jana Zrzavého.

Postupně tak z Bohdalové za tři padělané obrazy vytáhl neuvěřitelnou sumu pěti milionů. Jak vyplývá z vyšetřování, není pravda, že by sám plátna nosil herečce domů. Naopak, všechny transakce vždy proběhly přímo v budově banky na Václavském náměstí, což podvodu ještě více dodávalo na věrohodnosti.

Herečka tak žila v domnění, že na koupi uměleckých děl v podstatě vydělala. Dokonce si obrazy natolik oblíbila, že se rozhodla si je pověsit v obývacím pokoji. Nějaký čas se tak s nimi mohla kochat a chlubit návštěvám, jenže pak přišla studená sprcha, když za ní před rokem přišla policie až do divadla!

Vyšetřovatelé odění v civilu si tak Bohdalovou odchytili večer po představení, legitimovali se a sdělili jí špatnou zprávu o podezření, že se stala obětí trestného činu podvodu. Smluvili si návštěvu u ní doma, aby daná díla mohli prověřit. Následně kriminalisté dokonce falza zabavili a odvezli je do policejního depozitáře. Herečce tak rázem zbyla jen prázdná místa na stěně.

„Klientka předpokládala, že obrazy kupuje od Komerční banky. Trestní oznámení je podané na Komerční banku a bude se tato činnost prošetřovat. Není v pořádku, když váš osobní bankéř vám nabízí jménem banky falešné obrazy,“ uvedl k případu právník Michal Morawski, kterého Bohdalová pověřila, aby za ní celou záležitost řešil.

Sama herečka se k věci vyjadřovat nechce. „Jsem jen prudce zklamaná z toho, jak jsme byli ochráněni, a je mi trpko. Těžce a poctivě jsem pracovala, abych tu vnukům něco zanechala. Raději nad tím nepřemýšlím, aby se mi neudělalo špatně,“ svěřila se s tím, že okamžitě před Pokludou varovala další přítele.

VIDEO: Upřímná sestra Jiřiny Bohdalové: Povím vám, jaká je doopravdy!

Video
Video se připravuje ...

Upřímná sestra Jiřiny Bohdalové: Povím vám, jaká je doopravdy! Petr Macek, Jan Jedlička

VŠE O JIŘINĚ BOHDALOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Fotogalerie
40 fotografií