Jak Blesk informoval jako první, zpěvačce se znovu vrátil nádor. „Mám za sebou třetí chemoterapii a ještě mne dlouhá, trochu trnitá cesta čeká,“ řekla Anna ve velmi otevřeném rozhovoru pro páteční Blesk tv MAGAZÍN.

Odborníci přibližují, jaké šance mají nemocné ženy s rakovinou prsu v jednotlivých stadiích. „Když si žena nahmatá bulku nebo nádor odhalí sonografické či mamografické vyšetření, následuje histologický roz bor a zkoumají se výsledky všech vyšetření na šíření nádoru,“ vysvětluje MUDr. Alena Bílková s tím, že poté lékař stanoví klinické stadium onemocnění a určí léčbu.

Vše záleží na stadiu, kdy se onemocnění zachytí. Šance, že v následujících pěti letech od diagnózy nedojde v recidivě a v těle nebudou žádné známky karcinomu, je u prvního stadia asi 90 %, u druhého 86–91 %, u třetího 54–67 % a u čtvrtého jen 20 %. „Recidiva rakoviny prsu není sice častá, ale čas od času se s ní setkáme,“ vysvětluje doktorka Bílková.

„Hovořím tedy o rakovině, která se objeví přímo v prsu! Pokud se původní rakovina objeví ve vzdálených orgánech ve formě metastáz, tak to jde již o generalizaci onemocnění a o mnohem závažnější stav...“

VIDEO: Zpěvačka si vyzkoušela i roli tanečnice v StarDance. Tanečního partnera Marka Hrstku pak vzala s sebou i na Slavíky.

Video
Video se připravuje ...

Anna K na Slavíkovi: Víc mě to táhlo na StarDance, přišla jsem kvůli desce! David Turek, Jan Jedlička

Někdy se prý u ženy vyskytne stejný typ karcinomu prsu, ale může vzniknout úplně jiný typ nádoru nežli ten původní. „Recidiva může být časná, do roka od první diagnózy, nebo také pozdní, po mnoha letech a někdy až desítkách let. Pravděpodobnost, že žena, která již jednou onemocněla, opět onemocnění, je vyšší nežli u zdravé populace a postihne zhruba deset procent pacientek. Proto ženy po prodělané rakovině prsu chodí na pravidelné prohlídky, aby se případný návrat onemocnění včas odhalil a mohla se zahájit léčba,“ uzavírá Alena Bílková.

Právě u zpěvačky nový nádor odhalila preventivní kontrola. „Jinak by mé vyhlídky vzhledem k agresivitě mého nálezu asi nebyly bůhvíjaké,“ děkuje zpěvačka.

Fáze rakoviny

STADIUM 0

Jedná se rané stadium nádoru, který nemá schopnost metastázovat. Vzniká ve vývodech prsu a neprorůstá do okolní tkáně. Pokud by nebyl odstraněn, mohl by se postupně změnit na zhoubný nádor. Všechny ženy s tímto nádorem mohou být vyléčeny. Nejlépe zjistitelný je pomocí mamografie.

5leté přežití: 100 %.

STADIUM I

Tumor je menší než 2 cm v průměru a nejsou postiženy lymfatické uzliny v podpaží, karcinom se zatím nešíří mimo prs.

5leté přežití: 98 %.

STADIUM II

Tento nádor vzniká v mléčných vývodech, přičemž nádorové buňky pronikají přes stěnu vývodů a napadají okolní tukovou tkáň. Odtud se mohou rozšířit do jiných částí těla (metastázovat). Je to nejčastější typ zhoubného nádoru prsu a tvoří přibližně 80 % všech případů.

5leté přežití: 76–88 %.

STADIUM III

Jde to o zhoubný, do okolí prorůstající nádor. Tvoří kolem 10 až 15 procent všech zhoubných nádorů prsu. Vzniká v lalůčcích prsní žlázy.

5leté přežití: 49–56 %.

STADIUM IV

Je to vážné onemocnění s prokázanými vzdálenými metastázami, nejčastěji v plicích, játrech, kostech či mozku. Naděje na vyléčení už bývá mizivá...

5leté přežití: 16 %.

 

Fotogalerie
29 fotografií