Karcinom jí objevili při preventivní prohlídce. „Díky tomu, že jsem na ni šla, je má šance na uzdravení velká. A já se tedy hodlám rozhodně uzdravit. To mi můžete věřit!“ prohlásila Anna K. pevným hlasem. „Jsem na světě asi proto, abych stále překonávala překážky. Už jsem sice vytrénovaná, ale teď musím zase nabrat trochu sílu a vyrazit do boje a postarat se chvíli sama o sebe,“ říká s bradou hrdě vztyčenou.

Agresivní nádor

Dobrou zprávou pro ni je, že se nemoc díky kontrole objevila včas. „Jinak vzhledem k agresivitě mého nálezu by mé vyhlídky asi nebyly bůhvíjaké,“ svěřila Blesku zpěvačka. Ta sice začala okamžitě podstupovat náročnou léčbu chemoterapií, nechce se jí ovšem nijak poddat.

„Chci všem okolo, mým kamarádům, rodině, věrným fanouškům a hlavně ostatním ženám ukázat, že Anna K. je velká bojovnice a chci být vzorem pro mnohé lidi s podobným onemocněním. Nikdy se nevzdávat, to se jednoznačně vyplácí. Postavit se té situaci čelem a makat ze všech sil a vyhrát! Sebelítost je zničující a kolem je tolik tragédií a daleko horších příběhů lidí, takže tohle je vlastně proti některým událostem, které se dějí ostatním, jen malá věc,“ snaží se nehroutit z diagnózy lékařů.

Video
Video se připravuje ...

Zběsilý rozhovor s Annou K Jan Jedlička, hudba: Kevin MacLeod

Hudba je lék

„Samozřejmě mě čeká dlouhé léčení, které bere sílu, ale nepočítám s rušením letních koncertů a festivalů. Moc mi to, že jsem mohla před lidi v době mé první nemoci, pomáhalo. Věřím, že to velmi pomohlo i mému uzdravení. Ta obrovská podpora a neuvěřitelná energie z lidí pod pódiem. Hudba je lék, a to si nedám nikdy vymluvit. Právě dokončujeme klip k mému poslednímu singlu Co mi za to dáš, těším se z každého krásného dne. Budu se prostě snažit dělat vše, co odvede mé myšlenky někam do světla a pozitivních věcí,“ popisuje ve velkém rozhovoru, který najdete už v pátek v Blesk tv MAGAZÍNU.

Musí rozložit síly

I když chce zpěvačka přes léto pracovat naplno a bude pokračovat i v osvětě v souvislosti s prevencí rakoviny prsu, ví, že se teď bude muset věnovat především své náročné léčbě.

„V posledních letech jsem se nepřetržitě o někoho starala a řešila různá trápení a nemoci všech okolo. Dělala jsem to všechno s láskou, s nejlepšími úmysly a ráda. Naplňovalo mne to, jen mému tělu se to už asi hodně nelíbilo. Křičí na mne a teď už doslova řve, abych se především starala taky sama o sebe. To mi stále zdůrazňovala i moje paní doktorka. Budu se teď snažit vytvořit svůj prostor a naučit se konečně rozložit síly a relaxovat, když si to tělo a situace žádá.“

Život za pár minut

Od chvíle, kdy jí lékaři před osmi lety objevili rakovinu poprvé, byla Anna K. tváří své kampaně na prevenci s názvem Chceš žít jako já, kterou s kamarádkou vymyslela. Měla obrovskou odezvu a doslova zachránila spousty životů. Přiznává, že kromě silného kořínku, vůle a velké podpory okolí ji drželo nad vodou i to.

„Povzbuzovalo mě, že jsem mohla pracovat i během léčby a upozornit tak na důležitost prevence. Chtěla bych, aby můj příběh oslovil všechny ženy! Je mým velkým přáním, aby šly a nechaly se vyšetřit. Nejlépe hned, a pak pravidelně! Aby nečekaly, až je na vyšetření někdo pošle. Je to můj osobní vzkaz a taky životní zkušenost, která je varováním. Zabere to pár minut a ta krátká chvíle, kterou si věnujete, vám může zachránit život,“ apeluje zpěvačka.

...
Autor: archiv Blesku, archiv Anny K.

Fakta o zákeřné rakovině prsu:

  • Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním žen středního věku.
  • Téměř 6000 nových případů se každoročně objeví v ČR.
  • Rakovinou prsu může onemocnět každá žena od 20 let.
  • Ve věku do 35 let onemocní ročně přibližně 100 žen, z toho čtvrtina mladších 30 let.
  • Ve věku 35 až 45 let onemocní ročně přibližně 360 žen.
  • Od 45. roku věku dochází k prudkému nárůstu nových případů.
  • Kdykoliv během života u nás onemocní každá osmá až desátá žena.
  • Každoročně oproti předchozímu roku onemocní o 150 žen více, jedná se o tzv. biologický nárůst.

Může žena sama poznat, které změny v jejích prsou jsou závažné a které nikoliv? 

Video
Video se připravuje ...

Může žena sama poznat, které změny v jejích prsou jsou závažné a které nikoliv? Adam Balažovič

Onkoložka Petra Tesařová: Nejdůležitější je rychle se vzpamatovat.

Video
Video se připravuje ...

Onkoložka Petra Tesařová: Nejdůležitější je rychle se vzpamatovat. Marie Šilhová/BPŽ

Fotogalerie
9 fotografií