Přímý přenos, který vůbec poprvé moderoval Ondřej Sokol (45), sledovalo 1 250 000 lidí, což bylo o 250 tisíc méně než loni. Konkurenční StarDance na ČT 1 si v tu chvíli pustilo 1 070 000 osob. Taneční show tedy po letošku legendární anketě hodně dýchá na záda.

„Přes silnou konkurenci byl Slavík č. 1 na televizním trhu. Takové bylo zadání, splnili jsme to všichni včetně Ondřeje,“ napsal Blesku letošní scenárista finálového večera Libor Bouček (34). A spokojený byl i pořadatel Jaroslav Těšínský z agentury Musica Bohemica. „V mladší cílovce máme téměř dvojnásobnou sledovanost než StarDance,“ pochvaloval si.

Chybí legendy. A to je právě ten problém. Anketu opouští starší diváci a naopak ji vyhledávají mladí. Bohužel ne v takovém počtu. Dříve se na Slavíku scházeli opravdu všichni, kdo něco znamenají. Karel Gott (77), Lucie Bílá (50), Helena Vondráčková (69), Hana Zagorová (70) byli hlavními tvářemi galavečera. V televizi je rádi viděli mladší i starší.

Hudební branže ale vysychá a v přímém přenosu pak zpívají sice zdatní zpěváci, jako jsou Jelen, Sebastian apod., jejich písničky už ale starší generace nezná. Kritika se snáší rok co rok i na scenáristy, potažmo moderátora Slavíka.

Ondřej Sokol letos poprvé uváděl živý televizní přenos. Často se ale vracel k pořadu Tvoje tvář má známý hlas, což někteří diskutující na sociálních sítích považují za nevhodné. „Nesmysl! Ondra byl dobrej a Tvář byla fenomén, tak proč ji nepřipomenout,“ řekla Blesku Iva Pazderková (36).

„Sokol byl nudnej, dělal si z toho takovou Partičku. Ale tohle je Slavík, to má mít glanc,“ napsal další z diváků. Letošní scenárista a dlouholetý moderátor Slavíků Libor Bouček si ale myslí něco jiného. „Ondřej to zvládl profesionálně a se svým kouzlem a osobitostí, kterou ukazuje i v Tváři,“ napsal Bouček Blesku.

Co se Slavíkem dál? Sám Libor už v minulosti přiznal: „Ke Slavíku patří Karel Gott, lidé v sále i doma u televizní obrazovky ho vždy rádi vidí. Bez jeho účasti ta anketa prostě nebude to, co dřív!“ A jeho slova se také v sobotu potvrdila: Gott, který na galavečer v karlínském divadle kvůli hospitalizaci nepřišel, prostě v sále chyběl.

A chyběl i divákům u televizních obrazovek. „On je legenda, ten nejvyšší, ke kterému všichni vzhlíží, to je jasné,“ prohlásil Libor Bouček. S jedenačtyřicetinásobným Slavíkem Karlem Gottem bez nadsázky Slavík stojí a padá. Bez něj pak může pořad čekat podobný osud jako na Slovensku, kde byl před dvěma lety zrušen úplně.

Fotogalerie: Předávání cen Český slavík 2016
118 fotografií

Více o Českém slavíkovi 2016 čtěte zde >>

Fotogalerie
78 fotografií