Raper Radek Banga se včera večer v Karlínském divadle rozhodl protestovat proti umístění kapely Ortel a poté také zpěváka Tomáše Ortela. S manželkou se snažili interpreta vypískat a nakonec opustili sál. Ke svému činu napsal hudebník vyjádření.

„Možná by bylo ale dobré pochopit, PROČ JSME ODEŠLI A S ČÍM JSME NESOUHLASILI,“ začal Banga. „Před nějakým časem tu byl někdo, kdo hlásal stejné věci – jmenoval se Heinrich Himmler, říský vůdce nacistického Německa, vůdce Schutzstaffel (ochranného oddílu Adolfa Hitlera) známějšího pod zkratkou SS. Jeden z jejich hlavních symbolů byly tzv.'umrlčí lebky',“ uvedl raper. Narážel tak na to, že kapela Ortel na pódium přišla v košilích, na na jejichž pravých stranách byla tato lebka zobrazena.

„Na tom pódiu stáli především proto, že jej podpořili 'obyčejní lidé', kteří mají tu drzost ještě tvrdit, že jejich Ortel není rasistický a v žádném případě nepodporuje nacismus. A pak si přijde Ortel s umrlčími lebkami na košilích a dá celému národu tímto symbolem najevo, jakým směrem smýšlí,“ vysvětlil Banga.

„A já tam stojím, pískám a jsem svědkem toho, jak 99 % sálu tleská. Ptám se mých kolegů, zpěváků, moderátorů, herců, sportovců – ČEMU JSTE TLESKALI? Já vám řeknu čemu – TLESKALI JSTE NACISTŮM,“ dodal rozčíleně.

Rozhodně však nebyl jediný, kdo s účastí Ortelu na slavnostním večeru nesouhlasil. Zpěvačka a herečka Iva Pazderková odešla z předávání také. Ivana Gottová kapele Ortel ani Tomáši Ortelovi netleskala i zpěvačka Marta Jandová se do kapely, která podporuje xenofobní smýšlení mezi lidmi, pěkně opřela, výherce v kategorii Objev roku Pekař dokonce svůj neouhlas vyjádřil v děkovné řeči. „Slavík je super, ale mohlo by to být lepší. Kdyby tu nebyli lidi, kteří tu podle mě být nemají,“ řekl

Fotogalerie: Předávání cen Český slavík 2016
118 fotografií

VÍCE O ČESKÉM SLAVÍKOVI 2016 ČTĚTE ZDE >>

Fotogalerie
20 fotografií