Za úspěchem jejich hubnutí a celkové proměny stojí zhruba tříměsíční dieta Cambridge, kterou jim doporučil jeden známý. „Viděla jsem pána, kterého jsem znala a který měl před tím asi sto padesát kilo. Najednou mi připadal jiný. Nejenže byl podstatně štíhlejší, ale měl i veselé oči a působil celkově svěžím dojmem,“ popsala pro Nedělní Aha! Eva Ševčíková, kterou také známé pod uměleckým jménem Eva Adams.

Populární dvojice zhubnout zkoušela už dříve, ale bez úspěchu. Trápili se totiž hladovkami, shodili a vinou jo-jo efektu pak zase hned nabrali. „Vystoupal jsem na 128 kilo, měl jsem vyšší tlak a také hladina cukru byla hraniční,“ přiznává dnes Vašek. „Můj známý přišel navíc v době, kdy jsme se s Evou rozhodovali, co dalšího proti přebytečným kilům podnikneme. Byl to takový pokyn shůry,“ dodává.

Teď už je rád, že do toho šel, jenže zpočátku byl spíše skeptický. „Domníval jsem se, že nám bude zase někdo nabízet nějaké produkty, které budou ve finále stejně k ničemu,“ obával se podvodných metod Václav. A tak s dietou začala jako první Eva. Potají zajela do Brna-Slatiny a do programu Cambridge se zaregistrovala bez partnerova vědomí.

„Všiml jsem si, že v kuchyni občas něco kutí, a zpočátku jsem tomu nevěnoval pozornost,“ komentuje bývalý tlouštík s tím, že asi po čtrnácti dnech si začal všímat, jak to jeho ženě najednou sluší. „Prozradila mi, že najela na dietu, o které nám na návštěvě vyprávěl můj známý,“ říká Ševčík, kterému tím Eva nasadila pořádného brouka do hlavy.

Dlouho už se tedy nerozmýšlel a k programu se připojil i on. A dobře udělal, protože při vstupní prohlídce pak zjistil, že měl v těle 40 kilo sádla a spoustu vnitřního tuku. Jakým způsobem ale nakonec on a jeho partnerka zhubli? „Jedná se o balíčky, jejichž obsah se zatepla i zastudena rozmíchá s vodou. Předem si stanovíte, na jakou váhu se chcete dostat, a první fáze balíčkové diety trvá tak dlouho, dokud stanovené váhy nedocílíte. Maximálně však tři měsíce,“ vysvětlil pro Nedělní Aha! Václav Ševčík s tím, že mu to připomíná kosmonautskou stravu.

Popsal také, jaké jídlo ony zmíněné balíčky obsahují. „Strava, na které je dieta založena, je pestrá, od polévek přes kaše, těstoviny, koktejly a další suroviny.“ Ženy sní denně tři balíčky, muži pak čtyři. Když prý nedojde ke kýženému pokroku, pokračujete s dietou dál i po třech měsících, ale konzumujete i vložená jídla. Například kuřecí maso a zeleninu.

Fanoušci je nepoznávají

Eva, která s dietou začala dříve, už ji má také zhruba měsíc za sebou. Původně plánovala zhubnout 10 kilo, ale nakonec se jí během tří měsíců podařilo shodit hned 18 kilo. Nejtěžších podle ní bylo asi prvních čtrnáct dní, kdy si její tělo zvykalo na jiné stravování, a tak byla často hodně unavená. „Po osmé večer jsem již padala do postele,“ směje se Eva a doplňuje, že další utrpení pro ni představovalo vaření pro dcerku Evičku.

„Protože jsem gurmán, ráda vařím a jídlo miluju, byla to pro mě zpočátku muka. Třeba když jsem při vaření dceři cítila ty vůně jídla.“ Posléze se ale se vším statečně poprala a nelituje. Má teď energie na rozdávání a cítí se prý, jako by měla péra na nohách.

Vašek ještě tak úplně vyhráno nemá, po konzultaci s dietní šéfkou Ivanou Poláčkovou jí v současné době denně čtyři dietní balíčky a jedno vložené jídlo a druhou fázi diety si prodloužil až do prvního prosince. I tak je ale jeho úbytek váhy obdivuhodný už teď. Ze 128 kil už se zvládl propracovat na 96. Po prvním měsíci diety měl navíc tlak, cukr i cholesterol v normálu, a tak je na tom teď lépe i po zdravotní stránce.

„Těšil jsem se na 99,9 kg, moc jsem však nevěřil, že se toho ještě dočkám. Teď mám 96 kilo a chtěl bych se na váze dopracovat k osmičce. A tu bych měl teoreticky uvidět 1. prosince,“ sní Václav. Ostatním radí, aby jedli i pětkrát denně, ale menší porce. „Pokud jíte jenom dvakrát třikrát, tělo si vytváří zásoby,“ upozorňuje.

Váha ale není to jediné, co se v domácnosti Ševčíkových změnilo. Obnoveny musely být částečně i jejich šatníky. „Já jsem shodil do velikosti Evy, takže jsem podědil její bundy a Eva zase Eviččiny (dcery),“ říká hudebník, který zatím v rámci diety nemá doporučenou přílišnou námahu, ale na cvičení už se prý docela těší.

Kadeřnice Iveta Suchardová pak pěveckému duu zajistila i novou image. „Vaška vzala z gruntu mašinkou a řekla mu, že mu konečně shodí z hlavy tu komunistickou helmu a udělá mu něco moderního,“ líčí Eva s tím, že ona je se svým novým stylem účesu velmi spokojena. Jen má náhlá změna jednu nevýhodu: „Na koncertech si někteří diváci mysleli, že místo Evy a Vaška vystupují jejich dvojníci, nějaký revival,“ žertovala zpěvačka.

Dieta Cambridge

Tuto stravu vyvinuli před třiceti lety v Anglii. Nejefektivnější způsob, jak rychle a bezpečně zhubnout, je držet tuto dietu jako jediný zdroj výživy. To znamená, že běžná strava může být na určenou dobu nahrazena širokým sortimentem plnohodnotných nutričně vyvážených dietních polévek, koktejlů, kaší a tyčinek.

První dny držení diety jsou nejtěžší. Jakmile pocítíte hlad, napijte se vody, a pokud je to možné, jděte se projít nebo spát. Snažte se nemyslet na jídlo. Kromě vody, kterou použijete na přípravu koktejlů, polévek a kaší, vypijte každý den doporučené množství tekutin.

Fotogalerie
39 fotografií