Povězte, jak se paní Dana cítí?

„Překvapila mě, jak to snáší dobře. Byla ve formě. Dokonce bych řekl, že v euforii. Je spokojená, že operace dobře dopadla.“

Co ji teď čeká?

„Už v neděli za ní byl rehabilitační pracovník, včera taky. Takže začala cvičit. Sice ji to bolí, ale těší se na to.“

Jak dlouho bude v nemocnici?

„Mají tam i rehabilitační kliniku, takže do té doby, než se srovná.“

Ona je velice vitální, asi bude chtít chodit co nejdříve…

„To teda je. V půlce září měla narozeniny, byli jsme to slavit celý týden na Moravě. A včera už zase mluvila o tom, jak musí v dubnu do Mikulčic na Závod Velkou Moravou, kde dělá startéra. Má plnou hlavu plánů. Ona nás všechny vorve.“ (smích)

Tak ji, prosím, za všechny čtenáře pozdravujte.

„Budu. Nejste samozřejmě jediní. Všichni na Dukle a další už se ptali, kdy ji mohou přijít navštívit. Ale já jim říkám: Brzděte. To nejde, aby tam všichni chodili. To by se nemocnice zbláznila.“

Zlomenina krčku

Zlomenina krčku kosti stehenní představuje největší riziko pro ženy po menopauze a seniory. Tedy pro ty, kteří mají osteoporózu – řídnutí kostí. Podle ortopeda MUDr. Pavla Drbala z Vršovické zdravotní, a. s. se po zlomenině někdy kvůli vysokému věku pacienta nepřistupuje k operaci.

„Pokud ano, operace se provádí buď tak, že se krček zpevní kovovou dlahou, nebo se kloub musí nahradit celý. Vždy jde o velmi náročný výkon,“ míní ortoped.

S tím souhlasí i MUDr. Jiří Váchal, primář ortopedie Centra léčby pohybového aparátu: „Operace pro staršího člověka znamená zátěž a zásah do životních návyků. To je vždy negativní změna, která přináší i velká zdravotní rizika. Operace zatěžuje kardiovaskulární aparát, upoutání na lůžko zase zhorší prokrvení všech důležitých orgánů i mozku,“ tvrdí doktor Váchal.

Každý rok v ČR postihne tato zlomenina asi 7500 lidí, nejčastější skupinu pacientů tvoří ženy kolem 70 až 80 let. U starších lidí vznikají zlomeniny krčku minimálním tlakem při běžných pádech (Zdroj: uLékaře.cz).

 

Fotogalerie
45 fotografií