Spisovatel Stanislav Motl se s kráskou prvorepublikových filmů a ženou, která učarovala Adolfu Hitlerovi, a pak hlavně Josephu Goebbelsovi, jenž se do ní bláznivě zamiloval, scházel se s ní dlouhých sedm let a po její smrti na její přání vydal dvě knihy a natočil několik dokumentů.

Příběh Lídy Baarové znovu ožívá hlavně díky filmu Filipa Renče (50). Jaká ve skutečnosti kráska ze stříbrného plátna byla, ví opravdu málokdo. Stanislav Motl patří mezi těchto pár šťastlivců. „Měl jsem ji prostě rád. Byla to velmi zajímavá žena – bystrá, sečtělá… A i dlouho po sedmdesátce si zachovávala půvab, byla štíhlá, vždy upravená, oblečená podle poslední módy. Často chodila plavat nebo hrát tenis,“ vypráví o Lídě Baarové Stanislav Motl v rozhovoru pro magazín Blesk.

O Baarové se říká, že byla hloupá, ale podle spisovatele, který se za tu dobu stal hereččiným osobním zpovědníkem, to vůbec tak nebylo. „To je velký mýtus. I já jsem byl před naším prvním setkáním v roce 1990 tímhle tvrzením ovlivněný. Proto mě po příchodu do jejího bytu v rakouském Salcburku ihned překvapila velká knihovna s mnoha sbírkami poezie, dokonce s básněmi Jaroslava Seiferta,“ řekl v rozhovoru spisovatel. Podle Motla knižní sbírka krásné herečky nebyla jen na okrasu, Baarová všechny svazky znala a měla velký přehled, a to nejen o literatuře. „Rozhodně nebyla hloupá. Možná kdysi naivní, ale kdo ve dvaceti letech není,“ míní Motl.

Podle slov Stanislava Motla by se dalo soudit, že kráska z prvorepublikových filmů neměla žádné špatné vlastnosti. Ovšem podle jejího zpovědníka to vůbec tak nebylo. „Ale jistě že měla. Byla velmi sebestředná a marnivá. Dokonce vždy, když jsme spolu zašli do kavárny na kávu, neustále tvrdila, že ji všichni okolo pozorují. Protože ona je přece ta velká filmová hvězda. To byl samozřejmě nesmysl, byla už stará dáma a nikdo ji neznal,“ říká Motl. Baarová tím, že už není ve středu pozornosti a obletovaná muži, hrozně trpěla. Nesla špatně, že už není ta mladá kráska z filmů. „Ztrátu krásy nesla velmi těžce, koukala se doma na své filmy a plakala,“ říká o Lídě Baarové spisovatel.

Fotogalerie
15 fotografií