Lída Baarová konečně míří do kin. Velkofilm s Táňou Pauhofovou v hlavní roli napjatě očekávala celá veřejnost. Film si svou premiéru odbyl v pražském Slovanském domu za účasti mnoha umělců, a dokonce i politiků. Nenechal si ho ujít ani prezident Miloš Zeman, kvůli kterému představení provázela přísná bezpečnostní opatření a na místě byli dokonce psi hledající výbušniny. "Ahoj, Filipe. Blahopřeji k velkému dílu a rád tě vidím," řekl Zeman po příjezdu Renčovi, který ho otevřeně podporoval v prezidentských volbách v roce 2013.

Z politiků dále dorazil i ministr financí Andrej Babiš v doprovodu pražské primátorky Adriany Krnáčové. Dagmar Havlovou opět doprovodil ministr kultury Daniel Herman. Na akci se nakonec ukázal i miliardář Karel Janeček s manželkou Mariem.

Premiéru si samozřejmě nemohla nechat ujít Simona Stašová, která ve filmu ztvránila roli matky legendární prvorepublikové herečky. „S Filipem to je moje šestá spolupráce. Dnes už si role vybírám, aby byla každá jiná. Natáčení mých scén bylo velmi těžké. Ta role byla náročná jak psychicky, tak fyzicky,“ řekla našemu redaktorovi. A nakonec ji ve Slovanském domu překvapila její maminka Jiřina Bohdalová, která se na její výkon přišla podívat. „Moc se těším na dceřin výkon. Ze začátku její kariéry jsem na ni byla přísná jako na všechny své herecké kolegy. A neměla to lehké,“ prozradila Bohdalová.

Do Česka přijel i Gedeon Burkhard, jeden z nejznámějších německých herců, který ztvárnil postavu filmového milovníka Gustava Fröhlicha. „V Česku se cítím jako doma. Vlastně nepoznám rozdíl, když přejíždím hranice. Je to tak asi ve všech zemích, kde se vysílal Komisař Rex. Postavu Lídy Baarové jsem před natáčením filmu neznal, ale teď si myslím, že je to opravdu pozoruhodná osobnost českého a německého filmu. Myslím si, že film se bude líbit i německému publiku,“ řekl našemu redaktorovi.

Jednu z nejkrásnějších českých hereček neznal ani jeho rakouský kolega Karl Markovics. „Lídu Baarovou jsem před začátkem natáčení vůbec neznal. Kvůli přípravě na roli Goebbelse jsem si vzal jeho vlastnoruční poznámky a studoval jsem ho. Šlo mi o to, aby vyzněl jako člověk,“ přiznal nám Markovics.

Premiéry se kvůli účinkování ve Slovenském národním divadle v Bratislavě nezúčastnila představitelka titulní role Táňa Pauhofová. Diváky pozdravila z videozáznamu.

Snímek Lída Baarová vstoupí do distribuce od 21. ledna v rekordním počtu 29 multikin a 151 jednosálových kin. Podle producentů si práva zakoupila už rakouská televize ORF. "Naší ambicí je dostat ho do zahraničí. O světovou distribuci se stará významná firma Global Screen, jejíž kanceláře jsou v Los Angeles, Curychu a Mnichově," řekl ČTK Filip Albrecht, který se stará o prodej na zahraničních trzích. Tato firma ho podle něj i dvakrát představí na únorovém festivalu Berlinale.

Fotogalerie
45 fotografií